Deputatul PSD de Suceava dr. Maricela Cobuz a depus, ieri, o declaraţie politică la Camera Deputaţilor cu privire la semnificaţia Zilei Mondiale a Rinichiului, pe 8 martie 2018. Maricela Cobuz a ţinut să precizeze faptul că Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită în fiecare an, în a doua joi a lunii martie. Ea a precizat că anul acesta, Ziua Rinichiului este marcată în aceeași zi cu Ziua Internaţională a Femeii, motiv pentru care tema abordată este „Rinichiul și Sănătatea femeii: Implicare. Preţuire. Putere”.
„Cu acest prilej, Societatea Internaţională de Nefrologie atenţionează populaţia cu privire la bolile rinichilor, aducând la cunoștinţa publicului cele mai recente metode de tratament și prevenţie. Bolile cronice de rinichi au devenit o problemă importantă de sănătate publică, acestea afectând până în prezent peste 195 de milioane de femei din întreaga lume. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a situat boala cronică de rinichi pe locul 8 în topul cauzelor de deces în rândul femeilor”, a spus deputatul PSD de Suceava.
Maricela Cobuz a declarat că potrivit studiilor, femeile sunt mai predispuse de a dezvolta boala cronică de rinichi în raport cu bărbaţii. Ea a arătat că numărul femeilor dializate este mult mai mic decât cel al bărbaţilor, principalul motiv fiind cel al progresiei mai lente a bolii cronice de rinichi în rândul femeilor. „Efectuarea transplantului renal întâmpină probleme datorită diverselor aspecte de ordin social, cultural și psihologic, motiv pentru care se impune existenţa unei legislaţii mai clare în acest domeniu. În acest sens, Legea transplantului urmează a fi modificată de către Ministerul Sănătăţii, iar noul proiect se află deja în dezbatere publică”, a explicat Maricela Cobuz.
Făcând referire la România, ea a declarat că potrivit specialiștilor, 1 din 10 români suferă de boala cronică de rinichi, iar în anul 2017 în registrele Agenţiei Naţionale de Transplant au figurat 2.146 de pacienţi care au aşteptat un transplant de rinichi, precum şi peste 9.000 de persoane dializate.
Maricela Cobuz a mai adăugat că diabetul reprezintă, în momentul de faţă, principala cauză a bolii cronice de rinichi la nivel mondial. Cobuz a afirmat că persoanele cu diabet prezintă un risc de aproximativ 12 ori mai mare pentru boala renală. Deputatul PSD de Suceava a mai explicat și că gradul de afectare a funcţiei renale a persoanelor diagnosticate cu diabet creşte progresiv de la 7,3% în momentul depistării bolii până la 17,3% după cinci ani, ajungând după 15 ani la 28%.
„Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe data de 8 Martie cu scopul de a accentua importanţa sănătăţii femeilor în general, dar și a sănătăţii rinichilor. Totodată, anul acesta se promovează accesul egal la educaţia pentru sănătate, la asistenţa medicală și măsurile de prevenire a tuturor bolilor, fiind alocaţi mult mai mulţi bani pentru sănătate”, a încheiat Maricela Cobuz.