Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 54 (6764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Dr. Mihai Ardeleanu avertizează în privinţa unui ”ucigaș tăcut” cu tot mai multe victime

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 400 de suceveni efectuează dializă în cele trei centre din judeţ și peste 70 de persoane care au efectuat transplant renal au nevoie, lunar, de medicaţie antireject. În această situaţie i-a adus îmbolnăvirea cronică a rinichilor. Medicul nefrolog Mihai Ardeleanu, de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a avertizat, ieri, într-o conferinţă de presă, asupra implicaţiilor grave pe care le au afecţiunile rinichilor.

Medicul, care este doctor în știinţe medicale, a subliniat că boala cronică de rinichi este denumită şi „ucigaşul tăcut” deoarece simptomele apar foarte târziu, insuficienţa renală fiind stadiul final al bolii renale cronice. Dr. Ardeleanu a explicat că simptomele bolii renale încep să apară abia când 90% din cele două milioane de mici unităţi morfo-funcţionale (nefroni), de la nivelul celor doi rinichi, sunt distruse. „Din cauza aceasta dezastrul este de multe ori irecuperabil, pentru că la bolnavul care vine cu parametrii funcţiei renale alteraţi, calea este fără întoarcere. 90 la sută din zestrea renală este deja pierdută”, a spus dr. Ardeleanu.

Chiar dacă boala cronică de rinichi nu se vindecă, aceasta poate fi tratată prin scăderea vitezei de progresie a bolii, însă este foarte importantă tratarea corectă a tensiunii arteriale, a diabetului zaharat sau a altor comorbidităţi care pot apărea.

“Dacă acestea vor fi neglijate, atunci, într-adevăr, calea spre insuficienţa renală, spre stadiul în care este nevoie de dializă sau transplant renal, este ireversibilă”, a subliniat medicul.

Demn de remarcat este că 25% din cazurile de boală cronică renală sunt determinate de hipertensiunea arterială. „Din masa mare a hipertensivilor, care sunt enorm de mulţi, doar jumătate ştiu că au hipertensiune arterială, iar din acea jumătate care ştiu, doar jumătate se tratează şi doar jumătate din jumătatea care se tratează, se tratează corect. Rezultă că din masa mare a hipertensivilor, doar o optime dintre persoane se tratează corect. Procentajul este înfiorător de mic şi este la originea tuturor cazurilor de moarte subită atât de cauza cardio-vasculară, cât şi de cauză cerebro-vasculară şi, din păcate, hipertensiunea arterială este responsabilă de un sfert de cazurile de boală cronică de rinichi”, a explicat dr. Ardeleanu

 

Diabetul, medicamentele de calmare a durerii, alimentele foarte sărace sau foarte dulci, factori de risc pentru boala renală cronică

O altă cauză a bolii o reprezintă diabetul zaharat, responsabil de cel puţin 30% la sută din cazurile de boală cronică renală, potrivit medicului sucevean, dar și consumul haotic de medicamente analgezice, de calmare a durerii.

“Aceste medicamente care se iau pentru o durere de măsea, de cap, de cot etc., dacă se iau pe episodul respectiv nu e nici o problemă, însă dacă se iau pe termen mai lung, se instalează o boală cronică de rinichi, nefropatia fenacetinică. Din păcate aceste medicamente dau o stare de bine, de euforie şi pacientul devine cumva uşor dependent de această stare”, a spus dr. Ardeleanu. Alţi factori de risc sunt alimentaţia foarte sărată sau foarte dulce.

Pe lângă suferinţa pacientului, trebuie luate în calcul și costurile pentru tratarea bolii cronice renale. Dr. Mihai Ardeleanu a arătat că în Marea Britanie, de exemplu, costurile pentru hemodializă şi transplantul renal le egalează pe cele pentru tratarea cancerului de sân, de colon şi de piele la un loc. 

Medicul a precizat că evaluarea stării de sănătate se poate realiza simplu și responsabil, prin efectuarea periodică „a unor analize banale” de sânge şi de urină, precum hemoleucograma, determinarea ureei, creatininei serice şi analiza de urină. Dacă rezultatele acestor analize indică depăşiri ale valorilor normale, sunt recomandate şi alte investigaţii medicale, precum cele imagistice.

Medicul nefrolog a afirmat că o valoare crescută a creatininei nu înseamnă obligatoriu că pacientul are boală renală cronică sau insuficienţă renală, prin urmare analizele medicale trebuie interpretate neapărat de un specialist.

Menţionăm că astăzi este Ziua Mondială a Rinichiului, iar sloganul din acest an este “Sănătatea rinichiului şi sănătatea femeii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Mihai Ardeleanu avertizează în privinţa unui ”ucigaș tăcut” cu tot mai multe victime.
 Vizualizări articol: 6012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Dr. Mihai Ardeleanu avertizează în privinţa unui ”ucigaș tăcut” cu tot mai multe victime5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei