Contractul de finanţare pentru modernizarea, reabilitarea şi dotarea Muzeului „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc va fi semnat astăzi. La eveniment vor fi prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, primarului de Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură şi alţi invitaţi.
Valoarea proiectului este de 11,7 milioane de lei, echivalentul a 2,5 milioane euro, şi va fi finanţat prin fonduri europene, direcţionate prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (POR).
Muzeul „Arta Lemnului” a fost înfiinţat în 1936, ca muzeu de etnografie şi ştiinţe ale naturii şi reprofilat în 1967 ca muzeu al lemnului. Cuprinde 20 săli de expoziţie şi o secţie în aer liber şi deţine un patrimoniu de peste 15.000 de piese din lemn. Are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi Constantin Brăescu.
Majoritatea pieselor sunt din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, iar cel mai important exponat este carul din lemn pentru transportul vinului, cu o vechime de peste 400 de ani. Secţia în aer liber cuprinde două case tradiţionale, una huţulă, datată în secolul al XVII-lea, şi alta de la mijlocul secolului al XVIII-lea.
„Această investiţie este un foarte mare câştig pe harta obiectivelor turistice ale Sucevei şi Bucovinei, fiind unic în ţară prin tematică şi exponate. Muzeul lemnului va putea deveni, pe lângă Muzeul Bucovinei, un muzeu-şcoală, într-un domeniu prioritar în zonă, silvicultura şi prelucrarea lemnului. Țin să apreciez colectivul şi pe primarul Mihăiţă Negură, care au făcut posibilă realizarea acestui proiect”, a declarat, ieri, preşedintele CJ, Gheorghe Flutur.
Muzeul „Arta Lemnului” nu a fost niciodată reabilitat, deşi deţine exponate din lemn unice în ţară.
Proiectul pentru care administraţia locală a obţinut finanţarea europeană prevede lucrări de restaurare şi reabilitare a clădirii muzeului, atât a spaţiilor interioare, cât şi a exteriorului. De asemenea, se vor reface amenajarea peisagistică, gardul, iluminatul arhitectural exterior şi se vor face achiziţii de dotări pentru expunerea şi protejarea exponatelor.
Muzeul din municipiul Câmpulung Moldovenesc este unic în ţară şi printre puţinele din Europa ca tematică şi ca valoare a exponatelor.