Modul în care se circulă în municipiul Suceava va cunoaşte o modificare de amploare chiar de la începutul verii, când se intenționează introducerea noilor sensuri unice, pe principalele artere.
Concluziile specialiştilor care se ocupă de realizarea studiului de trafic pentru zona centrală a Sucevei vor fi prezentate cu planşe edificatoare la sfârşitul lunii martie – început de aprilie, când proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care ar urma să fie implementate noile măsuri vor fi supuse dezbaterii publice, după cum a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi, invitatul lui Marius Cocoş la Viva FM.
„Pe intrarea dinspre Fălticeni până la intersecția cu Calea Obcinilor se va circula ca şi până acum, pe două benzi dus şi două întors, de acolo pornim cu un sens unic înspre Primăria Suceava, pe trei benzi, în vreme ce a patra bandă, în sens invers, rămâne pentru sistemul de transport public în comun. Acest sens unic va fi menținut fie până la sensul giratoriu de la parcarea subterană nr. 1, fie până la intersecția cu Mirăuți, în funcție de ce vor spune specialiştii. Pentru cei care vin din Burdujeni şi vor să meargă în George Enescu, au cale de acces pe strada Nicolae Bălcescu, pe lângă Casa de Cultură sau pe Petru Rareş, prin fața Pieței Mari, pe la catedrală, Nordic, până la Lidl”, a explicat viceprimarul Sucevei.
Practic, pe bulevardul 1 Mai, continuat cu Ștefan cel Mare şi Ana Ipătescu, pe trei benzi de circulație se va circula doar înspre Centru, iar pe a patra bandă, specială pentru autobuzele TPL şi maşinile electrice, se va putea circula şi în sens invers.
„Încercăm să găsim soluții şi pentru o bandă de biciclişti, tot pe carosabil, dar legislația este greoaie şi, culmea, ne obligă să fie pe trotuar sau pe carosabil, dar delimitată cu sisteme de protecție”, a adăugat Harşovschi.
Viceprimarul Sucevei a spus că aceste modificări au devenit obligatorii, în condițiile în care infrastructura oraşului nu mai face față numărul foarte mare de maşini „care a crescut exponențial, de nu mai încap la sol”.
Cei mai nemulțumiți de aceste schimbări vor fi cei care stau la capetele de linie ale acestor sensuri unice şi vor avea cel mai mult de mers.
„Specialiştii spun că acest sistem trebuie implementat din primăvară în vară, atunci când se termină şcoala şi nu mai este atât de multă agitație, încât oamenii să se învețe cu noul mod de circulație. E drept că în vară avem şi cea mai aglomerată lună, august. Dar trebuie să luăm aceste măsuri, chiar dacă supărăm pe unii sau pe alții, pentru că sunt în beneficiul celor mai mulți dintre suceveni”, a concluzionat Lucian Harşovschi.