Simularea evaluării naţionale, pentru elevii de clasa a VIII-a, a început luni cu testarea scrisă la limbă şi literatură română. Proba de simulare a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, „7.051 de elevi s-au înscris pentru testare, dintre care s-au prezentat 6.736. 315 elevi au lipsit, prezenţa fiind de 95,53%. Au fost 164 de centre de evaluare, simularea desfăşurându-se fără incidente”.
Simularea de anul acesta are loc sub ameninţarea boicotului, după ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că profesorii din 1.100 de şcoli vor să tergiverseze probele simulării. De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei a făcut duminică seară un apel la profesori "să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale".
Subiectele simulării examenului la limba şi literatura română au fost construite pe două mari cerinţe, fiecare cu mai multe subpuncte. La primul subiect, elevii au primit fabula "Stejarul şi trestia", de Gheorghe Sion, pe marginea căreia au avut de rezolvat şase cerinţe.
În partea a II-a a elevii au avut de redactat o compunere în care să motiveze apartenenţa la specia literară fabulă a textului de la prima cerinţă.
La subiectul al doilea, pe baza unui fragment din „Cartea junglei explicată. Fiarele sălbatice”, în Terra Magazin, nr. 204/ 2007, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de morfologie şi sintaxă.
La ultimul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută la grădina zoologică.
Rezultatele vor fi publicate pe 16 martie
Simularea evaluării naţionale continuă astăzi, 6 martie, elevii fiind testaţi la matematică, iar pe 7 martie, la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate în data de 16 martie.
Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi. În acelaşi timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Cât priveşte elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, calendarul testărilor este următorul: 19 martie – proba scrisă la limba şi literatura română, 20 martie – limba şi literatura maternă, 21 martie – proba obligatorie a profilului, 22 martie – proba la alegere (doar pentru elevii claselor a XII-a). Afişarea rezultatelor este programată pentru 30 martie.