Un incendiu foarte puternic a distrus în totalitate un atelier de tâmplărie şi s-a extins şi la acoperişul casei unei familii din comuna Bosanci, oamenii pierzând o bună parte din agoniseala de-o viaţă, dar şi sursa de venit a familiei. Aşa suna, pe scurt, ştirea din Monitorul de Suceava, care relata despre incendiul din seara zilei de 20 februarie, izbucnit în gospodăria familiei Bivol din Bosanci. A doua zi, pe lumină, s-a constatat că acoperişul casei, deşi ars efectiv doar pe 30 de mp, este compromis. A urmat o mobilizare exemplară a oamenilor din Bosanci, unii contribuind prin muncă voluntară, alţii cu fonduri şi materiale de construcţii, astfel că în doar trei zile vehicul acoperiş a fost dat jos şi a fost ridicat unul nou.
Un incendiu care s-a extins în doar câteva minute
În seara zilei de 20 februarie, la ora 19.30, focul a izbucnit în interiorul atelierului. Deşi Constantin Bivol şi soţia sa erau acasă, focul nu a putut fi oprit. Bărbatul a încercat să intervină cu un stingător, însă, intrat în atelierul de tâmplărie, s-a înăduşit cu fum.
„Fiind mult lemn uscat, focul s-a extins foarte repede, nu am putut să fac nimic, înăuntru era mult fum, nu vedeam nimic, am ieşit afară”, ne-a relatat Constantin Bivol.
Localnicii au povestit că în câteva minute focul cuprinsese deja întreaga construcţie din lemn în care era atelierul de tâmplărie.
„Nici nu a durat cinci minute, parcă a fost o explozie, a luat-o de jos şi s-a dus...”, a povestit un vecin.
Pompierii care au intervenit la faţa locului au încercat şi au şi reuşit într-o mare măsură să limiteze pagubele. Dacă atelierul din lemn nu a avut nici o şansă de a fi salvat, la casa familiei focul a cuprins efectiv doar o laterală a acoperişului. Flăcările au acţionat însă şi în interior, pe sub acoperiş, astfel că a doua zi s-a constatat că jumătate din acesta este distrus. Chiar şi în condiţiile în care restul casei a fost salvat, pagubele au fost foarte mari. Atelierul de tâmplărie, construit din lemn, cu învelitoare din tablă, a ars în totalitate, pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi, cu tot cu unelte şi utilajele din interior.
Cauza de izbucnire a incendiului stabilită de pompieri a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect.
Luptă contracronometru cu gerul extrem care urma să se instaleze
A doua zi, pe lumină, când membrii familiei Bivol erau încă în stare de şoc, voluntarii din Bosanci s-au apucat imediat de îndepărtat materialele care au ars şi cele care nu mai prezentau siguranţă. Prioritatea a fost acoperirea casei, având în vedere că nenorocirea s-a petrecut în plină iarnă, iar restul locuinţei trebuia pus la adăpost urgent.
După o zi de muncă la îndepărtarea efectelor dezastrului şi două efectiv la noul acoperiş, vineri, 23 februarie, seara, casa era deja acoperită. Voluntarii au realizat scheletul noului acoperiş şi au pus folia protectoare, pentru protejarea interiorului. Practic, casa a fost acoperită chiar în debutul zilelor foarte geroase care au urmat.
Noul acoperiş, chiar dacă provizoriu, fără tablă, realizat în trei zile, este un adevărat record realizat de bosânceni. Având în vedere că se anunţau zile extrem de geroase, care nu ar fi permis să se mai lucreze, mobilizarea a fost exemplară.
Practic, majoritatea meseriaşilor din sat au venit şi au dat o mână de ajutor pentru noul acoperiş
Solidaritate generală pentru cei loviţi de astfel de nenorociri
Viceprimarul comunei Bosanci, Aleodor Nichifor, a subliniat că în general oamenii loviţi de astfel de nenorociri sunt ajutaţi la Bosanci.
„A fost o mobilizare exemplară, ca de fiecare dată aş putea spune. Anual avem între 4 şi 10 incendii şi de fiecare dată se întâmplă la fel, se mobilizează autoritatea locală, domnul primar, eu, echipele de intervenţie, dar şi oamenii din comună care nu sunt coordonaţi de cineva anume, fiecare sub imboldul dragostei faţă de aproapele nostru, toţi se mobilizează şi vin în ajutorul celor care au necazuri”.
Un nou atelier va fi ridicat pe locul celui care a ars
Săptămâna trecută, având în vedere temperaturile extreme, nu s-a mai lucrat. De ieri, tot prin muncă voluntară şi donaţii, s-a început punerea tablei pe acoperiş, dar şi lucrul la finisaje interioare în locuinţă, în zonele afectate.
Ajutorul comunităţii pentru familia Bivol nu se opreşte aici. Din donaţiile care s-au strâns şi se vor mai strânge, se va ridica şi un nou atelier de tâmplărie, singura sursă de venit a familiei.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor sper să mă pun înapoi pe picioare”
Proprietarul, Constantin Bivol, ne-a spus, plin de emoţie: „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor sper să mă pun înapoi pe picioare, să ridicăm şi atelierul din care ne câştigam existenţa. Am simţit foarte mult solidaritatea oamenilor, au venit în fiecare zi şi m-au ajutat, şi financiar, a fost ca o minune..... nu speram la aşa ceva”.
Cei doi soţi au două fiice care sunt la facultate, la Iaşi, iar atelierul de tâmplărie era şi, cu ajutorul semenilor, va fi şi în continuare, sursa de venit a familiei.
Noul atelier va fi ridicat din BCA, şi nu din lemn, cum era cel vechi.
Constantin Bivol a promis că după ce va putea lucra din nou în atelier va returna o parte din materialele de construcţie care i-au fost donate.
Un amănunt important şi lăudabil este că fondurile au fost strânse de mai multe comunităţi religioase din Bosanci. Un fapt lăudabil, cu atât mai mult cu cât la Bosanci aproape că se vorbeşte de două lumi scindate, una a ortodocşilor şi una a neoprotestanţilor.