Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 51 (6761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege nouă

Preoţii riscă amenzi mari, dacă mai primesc în capele decedaţi fără certificate de îmbălsămare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O hotărâre de guvern apărută de la finele anului 2016, dar care a devenit aplicabilă integral din data de 17 februarie a.c., aduce modificări importante în ceea ce priveşte modul în care pot fi expuse în locuri publice persoanele decedate. Cea mai importantă prevedere este legată de faptul că procedura de îmbălsămare este obligatorie la orice decedat expus într-un loc public, cu capacul de la sicriu deschis. Preoţii care primesc în case mortuare decedaţi care nu au trecut prin procedura de îmbălsămare riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, iar persoanele care fac îmbălsămări fără a fi autorizaţi sunt pasibile de dosare penale pentru profanare de cadavre. Noua lege este cât se poate de clară, doar că în realitate nu este pusă în aplicare decât în rare cazuri.

 

Mitropolia Moldovei le-a transmis preoţilor că procedura de îmbălsămare este obligatorie

Reprezentanţii firmelor funerare din domeniu acuză că de ani de zile se fac îmbălsămări neautorizate, adică de persoane care nu au nici o calificare în domeniu, ceea ce înseamnă din punct de vedere legal profanare de cadavre. O realitate este şi că cei mai mulţi dintre preoţi nu solicită certificatul de îmbălsămare familiei decedatului, în ciuda adreselor transmise de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei tuturor protopopiatelor. În aceste adrese, preoţilor li s-au adus l-a cunoştinţă prevederile HG 741/2016, pentru aprobarea normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, şi li s-a transmis că „procedura de îmbălsămare este obligatorie, în cazul în care familia alege să expună decedatul în locuri publice, precum case mortuare, case funerare sau capele, cu capacul de la sicriu deschis”.

 

Au investit în servicii funerare de calitate şi nu vor concurenţă neloială

Ovidiu Bejenariu, administratorul Ava Memorial Suceava, speră ca aceste prevederi să fie respectate cât mai repede, în folosul celor care investesc în servicii funerare care să respecte sănătatea publică.

„Majoritatea parohiilor din judeţ nu respectă legea, cu toate că amenzile sunt între 10.000 şi 20.000 de lei, preoţii continuând să expună decedaţii cu capacul de la sicriu deschis, cu toate că persoanele respective nu au fost îmbălsămate sau au fost îmbălsămate de persoane neautorizate şi nu li s-a eliberat certificat de îmbălsămare, conform legislaţie în vigoare”, ne-a declarat Ovidiu Bejenariu. 

El a precizat că o îmbălsămare reală, cu substanţe omologate şi de calitate, realizată într-o sală de îmbălsămări care să respecte normele sanitare în vigoare, costă între 300 şi 500 de lei. 

În momentul de faţă în România sunt abilitate cinci substanţe bioacide pentru îmbălsămare, printre care nu se regăseşte şi formolul, a avertizat acesta.

 

DSP Suceava nu a făcut controale, în aşteptarea unor lămuriri legale

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava este instituţia care trebuie să vegheze la respectarea legii în acest domeniu, pe cât de delicat, pe atât de important privind sănătatea publică.

Într-un răspuns la solicitările noastre pe această temă, doctorul Cătălina Zorescu, directorul executiv al DSP Suceava, ne-a transmis că HG 741/2016 nu a putut fi pusă în aplicare integral deoarece nu erau reglementate formularele standardizate. Aceasta a precizat că în Monitorul Oficial nr. 46 din 17 ianuarie 2018 a apărut Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1532 care precizează modelele tipizate de documente necesare în vederea autorizării firmelor de servicii funerare. Noile prevederi au intrat în vigoare oficial din data de 17 februarie.

Aşa cum au sesizat cei care încearcă că facă o afacere legală în acest domeniu, DSP nu a derulat încă vreun control a serviciilor funerare pe această temă.

„Până în prezent la Direcţia de Sănătate Publică Suceava o singură firmă a depus cerere pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, care este în curs de analizare. Deoarece legislaţia sanitară nu prevede distanţe minime între sala de îmbălsămare şi vecinătăţi, am solicitat Ministerului Sănătăţii precizări cu privire la acest aspect”, se mai arată în răspunsul DSP.

 

Doar trei maşini sunt autorizate pentru transportul decedaţilor

Ovidiu Bejenariu, administratorul Ava Memorial, a mai atras atenţia şi cu privire la maşinile cu care sunt transportaţi decedaţii. De multe ori, sunt folosite maşini cu care sunt transportate şi alte tipuri de mărfuri, inclusiv alimentare, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. O maşină pentru transport funerar este doar pentru acest transport şi trebuie să aibă inscripţii vizibile în acest sens.

DSP Suceava ne-a comunicat că pe raza judeţului Suceava sunt autorizate doar trei maşini pentru transportul persoanelor decedate.

Rămâne de văzut când se vor pune în aplicare unitar noile prevederi legale. Ca în orice domeniu, începutul este mai greu, însă cu siguranţă că atunci când vor apărea şi sesizări concrete, privind decedaţi duşi la case mortuare fără certificat de îmbălsămare, legea se va pune în aplicare, iar sancţiunile nu sunt deloc mici. Treptat, lucrurile se vor schimba, iar noile prevederi legale vor deveni o normalitate.

 

Capacul de la sicriu, închis, înlătură bătăile de cap

Pentru familiile care vor să evite bătăile de cap şi cheltuiala suplimentară pentru îmbălsămare, legea lasă posibilitatea ca persoana decedată să fie expusă în case mortuare fără certificat de îmbălsămare, dacă sicriul se sigilează. Cu alte cuvinte, dacă familia acceptă ca serviciul religios să se facă cu capacul de la sicriu închis.

Din practica de zi cu zi, cel puţin deocamdată, credincioşii creştin ortodocşi nu prea vor să ia în calcul această variantă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţii riscă amenzi mari, dacă mai primesc în capele decedaţi fără certificate de îmbălsămare.
 Vizualizări articol: 5942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Preoţii riscă amenzi mari, dacă mai primesc în capele decedaţi fără certificate de îmbălsămare3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei