Toate spaţiile verzi din Suceava au fost inventariate şi catalogate în funcţie de categoriile în care se încadrează, fiind cuprinse în Registrul Spaţiilor Verzi, un instrument util pentru gestionarea corectă a domeniului public.
Recent finalizatul Registru al Spaţiilor Verzi este acum în dezbatere publică, timp de 30 de zile, urmând ca în şedinţa de Consiliu Local din 29 martie să fie supus spre aprobare în deliberativul local.
„Consider că s-a făcut o lucrare bună de către firma din Baia Mare, care a câştigat licitaţia. Sper ca odată cu adoptarea sa să nu mai fie aceste interminabile discuţii când e vorba de superficia unui teren sau o banală autorizare a construirii unui balcon, să putem avea discuţii constructive în privinţa unor probleme care sunt în interesul comunităţii”, a spus primarul Ion Lungu, referindu-se inclusiv la modernizarea locurilor de parcare din cartiere, respinsă până acum de patru ori în Consiliul Local.
În urma întocmirii Registrului Spaţiilor Verzi a rezultat o suprafaţă de 27,29 mp/cap de locuitor, adică o suprafaţă totală de 2.514.232,65 mp, împărţită în cinci categorii de spaţii verzi: cu acces public nelimitat – parcuri, grădini, scuaruri; spaţii verzi cu folosinţă specializată – creşe, grădiniţe, şcoli; spaţii verzi pentru agrement; spaţii verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă; culoare de protecţie pentru infrastructura tehnică.
Norma minimă, fără de care nu putea fi aprobat nici Planul Urbanistic General, este de 26 de mp /cap de locuitor.
Ion Lungu a precizat că municipiul Suceava se încadra în normele stabilite chiar şi dacă se făcea calculul raportat la numărul celor care au în buletin domiciliul stabil, adică 117.000 de locuitori, deşi calculul este făcut la cifra oficială de la statistică, de 92.821 de locuitori, rezultată în urma ultimului recensământ naţional.
„Asta în condiţiile în care nu este inventariat parcul Șipote, pentru că nu este al nostru deocamdată, deşi încep să fiu optimist, pentru că în comisiile de specialitate a fost aprobat, iar şeful Direcţiei Silvice, Sorin Ciobanu, ne-a asigurat de sprijinul său pentru obţinerea acestui parc”, a adăugat edilul sucevean.
Pe cartiere, în Registrul Spaţiilor Verzi, pe locul I se află Burdujeni, acolo fiind inclus şi Burdujeni sat, pe locul II - zona centrală, pe III cartierul George Enescu, urmat de Zamca + Mărăşeşti şi Obcini, pe ultimul loc situându-se cartierul Iţcani.