Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 50 (6760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cultură şi istorie

Expoziţia itinerantă „Ștefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, găzduită de Palatul Culturii din Iaşi până pe 7 aprilie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia itinerantă „Ștefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, realizată de Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, a fost vernisată, joi, 1 martie a.c., la Palatul Culturii din Iaşi, în spaţiile Muzeului de Istorie. La momentul festiv, judeţul Suceava a fost reprezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. Expoziţia va rămâne la Iaşi până în data de 1 aprilie a.c., după care va pleca la Bistriţa, unde vernisajul va avea loc în data de 23 aprilie. În ziua de 1 Decembrie va fi vernisată la Alba Iulia, în Sala Unirii.

Evenimentul face parte din Programul Ștefanian, iniţiat anul trecut de CJ Suceava şi este dedicat aniversării a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a voievodului Ștefan cel Mare, ”pentru a marca personalitatea celui care constituie şi astăzi un model, devenit un mit al românilor, şi aducerea în prim-plan a Cetăţii de Scaun şi a Sucevei medievale, principală reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei”, după cum a declarat preşedintele CJ, Gheorghe Flutur.

Expoziţia este realizată de Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Judeţean „Ștefan cel Mare” Vaslui şi Muzeul Judeţean Botoşani. Itinerariul a început la Suceava, în data de 14 august 2017.

Prin cele aproximativ 300 de piese, sunt evidenţiate fragmente din strălucirea Moldovei din vremea domniei lui Ștefan cel Mare, mărturii ale celor 47 de ani de domnie a marelui voievod.

Printre exponate se numără stindardul liturgic dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ștefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, tezaure monetare, obiecte de podoabă.

Evenimentul de la Iaşi a fost prezentat de prof. univ. dr. Ștefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ștefan cel Mare. Expoziţia este însoţită de un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ștefan cel Mare, cu un ”Cuvânt înainte” aparţinând lui Ștefan Gorovei.

 

În 27 martie, expoziţii simultane la Suceava, Chişinău şi Alba Iulia

La vernisajul de la Iaşi au participat primarul de Iaşi, Mihai Chirică, Paul Cotîrleţ, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, şef al Departamentului de Identitate Naţională (Centenar), personalităţi culturale şi ale lumii academice.

 „În remarcile sale, Ștefan Gorovei, vorbind despre Ștefan cel Mare, patriotul, strategul, înţeleptul, curajosul om de stat, care trebuie să rămână modelul de urmat, definea ctitoriile lui Ștefan cel Mare ca adevărate rugăciuni închinate lui Dumnezeu, Ștefan cel Mare devenind icoana la care se închină astăzi urmaşii. A fost apreciat efortul administraţiei judeţene Suceava în realizarea acestui eveniment. Eu am vorbit despre Programul Ștefanian, am făcut apel la unitatea Moldovei, iar noi, cei din dreapta Prutului, să fim mereu alături de fraţii noştri, să fim liantul, cum şi-a dorit şi a reuşit marele voievod Ștefan cel Mare şi Sfânt. Nu ştiu ce ar zice astăzi Ștefan despre unitatea Moldovei”, a declarat, după vernisaj, Gheorghe Flutur.

De la Iaşi Gheorghe Flutur a plecat la Soroca, unde a discutat despre parteneriatul de colaborare cu Raionul Soroca, inclusiv pe Programul Ștefanian, Cetatea Soroca fiind o altă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Cu ocazia unirii Basarabiei cu Țara, în data de 27 martie vor fi vernisate simultan expoziţii pe tema Centenarului Marii Uniri, la Suceava, Chişinău şi Alba Iulia. Tot atunci, potrivit lui Gheorghe Flutur, vor fi semnate protocoale de colaborare între Judeţul Suceava şi Raionul Soroca, în calitate de reprezentant al Basarabiei, precum şi între CJ Suceava şi CJ Alba.

„Este şi un gest simbolic, de a aduce împreună, într-un eveniment, cele trei provincii istorice care s-au unit în 1918 cu Țara, realizându-se Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, a mai spus Gheorghe Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia itinerantă „Ștefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, găzduită de Palatul Culturii din Iaşi până pe 7 aprilie.
 Vizualizări articol: 1644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia itinerantă „Ștefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, găzduită de Palatul Culturii din Iaşi până pe 7 aprilie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei