Mesajul de pace, îndemnul la înţelegere şi toleranţă, transpuse într-o lucrare artistică plină de simboluri, i-au adus elevei Diana Cimpoi recunoaşterea internaţională. Diana este în clasa a VII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, adolescenta numărându-se printre cei 23 de finalişti din toată lumea din cadrul Concursului Internaţional „Afişe pentru pace”, organizat de Lions Club, cea mai mare organizaţie caritabilă din lume.
Juriul a apreciat lucrarea sa pentru originalitate, calităţile artistice şi ilustrarea temei "Pacea în viitor” şi a desemnat-o câştigătoare la nivel naţional a competiţiei, acordându-i Premiul de excelenţă şi 500 de dolari. Lucrarea sa a intrat în finală alături de alte afişe aparţinând altor copii din Brazilia, China, Cipru, Marea Britanie, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Filipine, Tailanda şi Statele Unite. Marele Premiuva fi anunţat la New York, în data de 24 martie 2018.
Sute de mii de copii de pe întreg mapamondul participă anual la competiţia „Afişe pentru pace” şi sunt încurajaţi să exprime prin artă viziunea lor despre pace şi îngăduinţă, concursul sădind în sufletul şi mintea tinerilor de pretutindeni ideea de respect şi importanţă a păcii pe întreaga planetă.
”A reuşit să redea o întreagă poveste prin desenul ei”
„Eu cred că oamenii ar trebui să înţeleagă că lucrurile nu se rezolvă prin război. Aşa cum greşit cred unii colegi, că cine câştigă învinge”, sintetizează eleva ideea sa despre pace.
În centrul atenţiei afişului este desenat un porumbel, „care face trecerea dintre cer şi pământ, iar aripile îi sunt colorate în curcubeu deoarece Dumnezeu a adus curcubeul după potop. Bisericile nu se află jos, printre celelalte clădiri, ci sus”, a mai povestit Diana.
Adolescenta a mai spus că a lucrat aproximativ cinci zile la lucrare, opt ore în fiecare zi, predând lucrarea pe ultima sută de metri.
„Colegii mei deja începuseră să lucreze şi eu mă stresam pentru că nu aveam nici o idee. Era gol în capul meu. Aproape la final parcă a picat o stea din cer şi mi-a venit inspiraţia. Iniţial era un porumbel cu o crenguţă şi cerul, bisericile, dar apoi am dezvoltat această idee. Posterul este realizat în culori acrilice, mi se pare că sunt cele mai rezistente şi cele mai pigmentate”, a mai arătat Diana.
Prof. Roxana Bliorţu, cea care o coodonează în prezent pe elevă, spune că lucrarea Dianei a fost apreciată pentru compoziţia sa, dar şi pentru simbolurile transpuse cu minuţiozitate.
„Ea a reuşit să redea o întreagă poveste prin desenul ei, mesajul fiind transmis printr-o compoziţie minuţioasă, lucrată în detaliu. Comisia de jurizare a ştiut să se aplece cu răbdare asupra desenului şi să perceapă ceea ce Diana şi-a propus să transmită. La nivelul întregii ţări, au fost numeroase lucrări înscrise în concurs, cred că de ordinul sutelor, însă cel al Dianei a convins. Este un copil sensibil, foarte conştiincios, este foarte deschisă la diverse teme şi lucrează peste nivelul vârstei”, a arătat prof. Roxana Bliorţu.
Prima expoziţie, la 10 ani
Diana desenează de foarte mică, fiind remarcată pentru talentul său încă din grădiniţă.
A fost îndrumată de prof. Paula Șalar, prof. Oana Miron, prof. Iulian Asimionesei, iar în prezent de prof. Roxana Bliorţu, frecventând de-a lungul timpului şi cursurile de pictură de la Palatul Copiilor Suceava. Cel mai mult îi place să picteze portrete, iar prima expoziţie personală a vernisat-o în urmă cu aproape patru ani, la vârsta de 10 ani, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, reunind 50 de lucrări de grafică, pictură, caricatură, ilustraţie.
Diana are un palmares bogat de premii din cadrul concursurilor naţionale, cel mai recent fiind locul I la Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”, de la Sibiu, la secţiunea Icoane pe lemn, în 2017.