Zilele geroase şi folosirea intensă a sistemelor de încălzire au dus la izbucnirea mai multor incendii. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a fost alertat, în interval de doar 24 de ore, de miercuri de la ora 8.00 şi până joi, la ora 8.00, de izbucnirea a nouă incendii. Asta în condiţiile în care media zilnică este de două, maximum trei alarme de incendii.
Cei de la ISU au mai transmis că de la începutul acestui an, practic în primele două luni din 2018, au intervenit la 143 de incendii, din care 65% au fost cauzate de sistemele de încălzire folosite necorespunzător sau cu defecţiuni (coşuri de fum deteriorate sau neizolate faţă de materialele combustibile, jar sau scântei căzute din sobă şi altele).
Revenind la incendiile din ultimele zile, miercuri, în jurul orei 16.00, s-a dat alarma cu privire la izbucnirea unui incendiu la Milişăuţi.
Militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi şi lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Milişăuţi au intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din oraşul Milişăuţi.
Pompierii au găsit un foc care se manifesta în interiorul camerei centralei termice, cu pericol de propagare la întreaga locuinţă. Din fericire, focul a fost lichidat în jurul orei 17.00, fără a se extinde la întreaga casă. Au ars materiale textile, obiecte de mobilier din PVC, tâmplărie din PVC (o fereastră şi o uşă) şi izolaţia cablurilor electrice. De asemenea, s-au degradat pereţii încăperii centralei pe 80 de metri pătraţi, precum şi echipamentele din interior.
Din cercetările pompierilor a rezultat că incendiul a izbucnit prin efect termic al curentului electric, generat de un aparat electric lăsat sub tensiune.
Pompierii nu au putut ajunge cu maşinile cu apă la o casă care ardea
Cel mai puternic incendiu s-a produs însă în noaptea de miercuri spre joi. Pompierii au fost sesizaţi, la 23.30, despre faptul că o casă din satul Neagra Șarului, comuna Șaru Dornei, a luat foc.
La Șaru Dornei au ajuns pompierii de la Detaşamentul Vatra Dornei, cu trei maşini, două motopompe şi o ambulanţă SMURD, plus cinci lucrători de la Serviciul Voluntar din localitate.
Casa care a luat foc se afla într-o zonă izolată, cu un drum de acces în pantă abruptă, înzăpezit, unde autospecialele de pompieri nu au avut cum ajunge.
„Salvatorii au desfăşurat un dispozitiv de intervenţie pe o distanţă de aproximativ 150 de metri şi au acţionat timp de aproape patru ore, în condiţiile vitrege, la o temperatură de minus 21 de grade Celsius”, a descris intervenţia sublocotenentul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.
Casa a ars extrem de violent şi nu a mai avut cum fi salvată.
În acest caz, focul a izbucnit de la coşul de fum.
De altfel, mai toate cele nouă incendii din intervalul de 24 de ore au pornit de la coşurile de fum, neizolate faţă de materialele din jur ori necurăţate. Din fericire, în cazul celorlalte incendii, focarele au fost lichidate în faze incipiente, rezultând pagube pe suprafeţe mici.
Reguli esenţiale de prevenire a incendiilor legate de sistemele de încălzire şi cele electrice
Pentru preîntâmpinarea incendiilor de acest gen, pompierii subliniază în primul rând necesitatea ca sobele şi coşurile de fum să fie verificate periodic, pentru depistarea eventualelor defecţiuni (fisuri, crăpături, depuneri de funingine, înfundări).
Alte sfaturi importante ar mai fi:
- pe timpul funcţionării menţineţi uşiţa focarului închisă, iar în faţa sobelor amplasaţi o cutie metalică de protecţie;
- nu amplasaţi materiale combustibile la mai puţin de un metru faţă de mijloacele de încălzire (sobe, radiatoare, plite etc.);
- nu depozitaţi materiale combustibile (lemne, carburanţi, hârtie) în podurile locuinţelor;
- nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere etc.), de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză), în acelaşi timp, deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuit;
- nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu;
- nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora;
- nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător.