Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a anunţat că a dispus măsuri de dublare a numărului de patrule din municipiul Suceava, după numeroasele spargeri de autoturisme care au avut loc în ultima perioadă de timp, fără ca hoţii să fie încă prinşi.
Comisarul-şef Adrian Buga, inspectorul-şef al IPJ Suceava, a declarat că poliţiştii, o parte în civil, au misiuni de patrulare şi de supraveghere, pentru ca autorii acestor furturi să fie depistaţi.
Spărgătorii au acţionat inclusiv pe timp de zi, forţând portierele Daciilor Logan. În ultimele zile aceştia s-au axat mai mult pe taxiuri. Maşinile taxi au fost sparte în timp ce şoferii se aflau acasă şi se odihneau, cele mai multe fapte fiind comise în cartierul Burdujeni.
Hoţii sparg doar autoturisme Dacia Logan, forţând portiera din stânga faţă, după care caută bani între scaune şi în torpedou. Hoţii nu caută decât bani şi nu fură şi alte bunuri, nici măcar cele de valoare, staţii de emisie-recepţie, aparate de taxat din taxiuri sau telefoane. Acest mod de operare arată că indivizii nu se complică cu bunuri care i-ar putea ajuta ulterior pe poliţişti să-i depisteze.
Hoţii se împacă cu victimele şi scapă de răspundere, zădărnicind munca poliţiştilor
O problemă mare pentru poliţişti şi pentru procurori este că, în baza actualului Cod Penal, autorii de furturi, chiar şi recidiviştii, scapă de răspundere dacă se împacă cu victimele, în schimbul unor sume de bani. În aceste condiţii, de multe ori munca poliţiştilor este zădărnicită.
„Lăsarea în libertate a autorilor de infracţiuni pentru care legislaţia permite împăcarea părţilor, şi mă refer aici la furturi, duce adesea la recidiva acestora în comiterea de ilegalităţi”, a declarat Adrian Buga.
Aşa s-a ajuns ca unii hoţi să aibă pregătite sume de bani pentru a obţine retragerea plângerilor, în cazul în care sunt prinşi. Au fost şi cazuri, despre care am relatat şi în cotidianul nostru, în care hoţii puşi sub acuzare au fost eliberaţi chiar din arest preventiv, în urma împăcării cu partea păgubită şi a retragerii plângerii.
Aceste situaţii nu fac decât să zădărnicească munca de cercetare penală, care presupune de mult ori angrenarea a numeroşi poliţişti şi la cheltuirea unor sume importante de bani.
Problema a fost semnalată şi de mulţi procurori, care au subliniat că poliţiştii au fost transformaţi într-un fel de recuperatori în cazurile de furt.