Peste 2.000 de cărţi au fost donate, săptămâna trecută, elevilor din şcoli din judeţul Suceava în cadrul campaniei „Cărţile copilăriei” a Asociaţiei Curtea Veche, demarată cu sprijinul Fundaţiei EGGER România.
Donaţiile de carte au avut loc în perioada 22-23 februarie în cadrul unor întâlniri cu elevii instituţiilor: Școala Gimnazială „Ion Vicoveanu” Vicovu de Jos, Școala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Jos Remezău, Școala Gimnazială Bădeuţi, Școala Gimnazială Volovăţ, Școala Gimnazială Milişăuţi, Școala Gimnazială Frătăuţii Vechi, Școala Gimnazială „Petru Muşat” Siret, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, Școala Gimnazială „Ion Pintilie” Măneuţi, Școala Gimnazială Satu Mare şi Școala Gimnazială Țibeni.
În cadrul evenimentelor au participat cu discursuri motivaţionale: Iren Arsene (preşedinte Asociaţia Curtea Veche), Luca Ciubotaru (cetăţean de onoare al municipiului Rădăuţi, delegat de tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite 2014/2015) şiAndreea Lupescu, jurnalist şi artist, care a susţinut un moment interactiv de lectură prin care le-a demonstrat copiilor că cititul poate fi distractiv dacă îşi activează imaginaţia. Proiectul continuă prin înfiinţarea cluburilor de lectură „Cărţile copilăriei” cu activităţi interactive susţinute de profesori şi voluntari locali şi cu o nouă serie de donaţii în luna decembrie.
A doua etapă a programului naţional
Donaţia face parte din cadrul programului naţional de lectură „Cărţile copilăriei”, început în toamna anului trecut, iar până în prezent peste 3.500 de volume au ajuns în 22 de unităţi de învăţământ din judeţ.
Proiectul a fost demarat la iniţiativa tânărului Luca Ciubotaru, absolvent al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi şidelegat de tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite în mandatul 2014/2015.
„Mi-am dorit să văd această idee transformată în realitate la Rădăuţi pentru că educaţia de calitate stă la baza oricărei societăţi puternice. În secolul actual, unde tehnologia se dezvoltă de la o zi la alta şi este prezentă tot mai mult în vieţile noastre, lectura din plăcere a devenit o preocupare rară. Școala are misiunea nobilă ca pe lângă elevi foarte bine pregătiţi la anumite materii, să modeleze şi să formeze caractere, iar lectura transformată într-un obicei poate contribui la acest lucru”, a declarat Luca Ciubotaru.
Referitor la acest proiect, Ioan Banciu, preşedintele Fundaţiei EGGER, a declarat: “Suntem foarte mulţumiţi de felul în care s-a desfăşurat implementarea acestui amplu proiect. Aflându-ne deja la a doua fază a campaniei de donaţii de cărţi, putem vorbi despre rezultate îmbucurătoare în ceea ce priveşte creşterea interesului pentru lectură în rândul elevilor din clasele V-VIII. Astfel, o mare parte din tinerii beneficiari ai acestei campanii sunt membri în cluburi de carte ce se întâlnesc periodic pentru a schimba impresii despre ultimele lecturi”.
Evenimentele organizate în judeţul Suceava fac parte din programul “Cărţile copilăriei”, iniţiat de Asociaţia Curtea Veche, care cuprinde alături de oferirea volumelor şi înfiinţarea de cluburi de lectură, vizite în şcoli şi centre pentru copii, întâlniri cu părinţi, profesori şi elevi, ateliere şi Festivalul de lectură Narativ.