Efectivele de animale sălbatice care fac parte din patrimoniul cinegetic al judeţului, precum cerbi, mistreţ, iepuri, vulpi, viezuri, dar şi cele de păsări, precum potârnichile, sunt evaluate anual de către inspectorii de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru a se urmări evoluţia lor, unde sunt efective optime şi unde se înregistrează dezechilibre, care necesită intervenţia omului, prin acţiuni de vânătoare, sau, din contra, interdicţii şi măsuri de încurajare a sporului natural.
Acţiunile de evaluare în teren a speciilor de interes cinegetic se desfăşoare pe întreg parcursul anului, dar efectivele înregistrate se centralizează în această perioadă.
„Observaţiile asupra vânatului se efectuează pe durata întregului an, pe specii, dar acum se centralizează, iar în funcţie de efective se stabileşte cota de vânătoare a sezonului 2018-2019”, a precizat Mircea Piticar, maistru de vânătoare la Ocolul Silvic Pojorâta. În grija acestuia sunt aproximativ 120 de cerbi şi peste 40 de mistreţi, pe o suprafaţă de 10.200 de hectare.
„Efectivele de mistreţi sunt în creştere, dacă nu le-am administra suplimente de hrană în timpul iernii, locuitorii din zonă ar avea de suferit, pentru că le-ar produce pagube”, a adăugat Mircea Piticar.
La acţiunea de evaluare a efectivelor cinegetice pot participa, pe lângă gestionarii fondurilor de vânătoare, şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare şi universităţilor, iar acolo unde fondurile de vânătoare se suprapun peste ariile naturale protejate, administratorii acestora.
La nivelul judeţului Suceava efectivele de vânat sunt de 4.300 cerbi, 3.400 mistreţi, 28.000 iepuri, 3.700 potârnichi, 2.900 vulpi şi 1.000 viezuri, după cum a precizat Dan Lungu, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava.