Serviciile medicale gratuite în intervalul orar 15.00-8.00, în zilele de la sfârşitul săptămânii şi în cele de sărbători legale, asigurate pacienţilor de medicii de familie din cele patru centre de permanenţă din judeţul Suceava, sunt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate Suceava cu sume echivalente cu 8.000-11.000 de euro/centru. Centrele din Cajvana, Vicovu de Sus şi Paltinu funcţionează cu câte 5 medici de familie şi 5 asistenţi medicali, iar al patrulea centru, Med Fam Bucovina Nord, cu 6 medici şi 6 asistenţi medicali.
Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a declarat că la centrul de permanenţă din Vicovu de Sus, cu care CAS Suceava are încheiat contract din anul 2011, activitatea medicală se desfăşoară într-un spaţiu pus la dispoziţie de autoritatea locală, iar suma decontată de CAS în luna ianuarie 2018 a fost de 37.798,28 lei.
Cu centrul din Cajvana, CAS are contract din anul 2013, spaţiul este pus la dispoziţie tot de primărie, iar suma decontată luna trecută a fost de 38.146,70 lei.
Centrul Med Fam Bucovina Nord are contract cu CAS Suceava din anul 2013. Activitatea medicală se desfăşoară în cabinetele medicale proprii, zonele arondate fiind Ulma, Straja, Brodina şi Bilca. Suma decontată în ianuarie 2018 a fost de 47.606,10 lei.
Activitatea centrului de permanenţă Obcinele Bucovinei se desfăşoară în cabinetul medical pus la dispoziţie de unul dintre medici, în localitatea Paltinu. Zonele arondate sunt Moldoviţa, Vatra Moldoviţei şi Frumosu. Din anul 2016 are contract pentru activitatea de asigurare a permanenţei medicale cu CAS, iar suma primită în luna ianuarie 2018 a fost de 50.097,60 lei.
40 de lei/oră pentru medicul de familie care asigură permanenţa
Practic, pentru activitatea într-un astfel de centru statul plăteşte lunar sume echivalente cu 8.216-10.890 euro, dar cu toate acestea, medicii de familie cu cabinetele sau domiciliul în municipiul Suceava nu se arată tentaţi să se asocieze pentru a asigura permanenţa.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că doar trei medici de familie, dintre care doi pensionari, au răspuns la apelul DSP, de a se asocia pentru a înfiinţa un centru de permanenţă. Pentru funcţionare este nevoie de minimum 5 medici. Dr. Zorescu a afirmat că luni a avut o întâlnire cu primarul de Suceava, Ion Lungu, şi că acesta a anunţat că Primăria Suceava poate pune la dispoziţie imediat în cartierul Burdujeni un sediu cu dotarea aferentă şi asigură paza pe timp de noapte. ”Azi ne întâlnim cu medicii de familie care au cabinete în cartierul Burdujeni şi poate reuşim să înfiinţăm măcar un centru. Fac apel la colegii care au cabinete sau domiciliul în municipiul Suceava, să formăm măcar o echipă pentru un centru de permanenţă”, a declarat dr. Zorescu.
În municipiul Suceava au cabinete 53 de medici de familie.
Dr. Zorescu a reamintit că tariful plătit de stat medicilor de familie pentru activitatea prestată în centrele medicale de permanenţă este de 40 de lei/oră, cu majorarea cu 4 lei/oră pentru fiecare medic, pentru dotarea trusei de urgenţă. Deci pentru o gardă obişnuită, de 17 ore, medicul ar primi 750 de lei, iar pentru o gardă de 24 de ore suma ajunge la 1.056 lei.
Asistentele medicale care lucrează în astfel de centre sunt plătite cu sume cuprinse între 20 şi 22,5 lei/oră. Sumele menţionate sunt cele brute, deci impozabile.
Serviciile medicale sunt gratuite pentru pacienţi, atât asiguraţi, cât şi neasiguraţi
Conform Ordinului nr. 1.484 din 21 decembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, emis de Ministerul Sănătăţii şi publicat în Monitorul Oficial nr. 1 din 3 ianuarie 2018, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă se poate înfiinţa un centru de permanenţă prin voinţa liber exprimată a minimum doi medici de familie, titulari de cabinete de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, care pot coopta alţi medici de familie pentru a se constitui un grup de şapte medici. În situaţia în care se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă, dar numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de cinci, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă.
Serviciile care pot fi acordate pacienţilor în cadrul unui centru de permanenţă constau în: asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţele medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei. S-ar rezolva astfel urgenţele minore şi tratamentele injectabile în timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicale. Serviciile sunt acordate gratuit pacienţilor, atât asiguraţi, cât şi neasiguraţi.