Ţurţurii formaţi pe clădirile din municipiul Suceava îi pot costa scump pe proprietarii spaţiilor respective, care au obligaţia de a-i curăţa, pentru a preveni eventuale incidente neplăcute sau chiar tragedii.
Conform unei decizii de Consiliu Local, cea referitoare la “Normele privind buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului şi protecţia mediului”, neîndepărtarea pe timp de iarnă a ţurţurilor se pedepseşte la persoanele fizice cu amenzi între 100 şi 1.000 de lei, iar la cele juridice cu amenzi cuprinse între 200 şi 2.000 de lei.
„Periodic reamintim asociaţiilor de proprietari că au datoria de a îndepărta ţurţurii de gheaţă care atârnă pe la balcoane sau pe la streşinile clădirilor, fiecare proprietar de clădire având astfel de obligaţii. Cu toate acestea, avem foarte multe situaţii în care asociaţiile ne reclamă existenţa acestor ţurţuri, să le facem noi treaba, în loc să apeleze la serviciile unor automacarale cu care se poate interveni în locurile mai puţin accesibile”, a spus viceprimarul Marian Andronache, care a precizat că în unele situaţii s-a intervenit cu echipa de la serviciul de voluntari sau chiar cu pompierii, dar numai acolo unde exista un pericol iminent şi nu erau alte variante de îndepărtare a ţurţurilor.
O îndelungată muncă de convingere se poartă în paralel de către membrii Poliţiei Locale Suceava cu agenţii economici din oraş. Pe bază de tabel, poliţiştii locali au mers din uşă în uşă, atenţionându-i de faptul că au obligaţia de a curăţa ţurţurii formaţi la jgheaburile de scurgere şi cei de la streşinile clădirilor.
În general, formarea ţurţurilor este favorizată de diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte, zăpada de pe acoperişuri topindu-se şi apoi cristalizându-se, când temperaturile devin negative.