Municipalitatea suceveană va finanţa anul acesta cu 500.000 de lei lucrările de pictură în tehnică fresco a Catedralei „Naşterea Domnului”, din intersecţia Mărăşeşti, a doua ca mărime din ţară, depăşită în dimensiuni doar de Catedrala Mântuirii Neamului.
Consilierii locali suceveni au dat curs solicitării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, de a aloca fonduri din capitolul bugetar destinat sprijinirii unităţilor de cult, conform prevederilor legale, pentru completarea veniturilor proprii necesare realizării a două obiective importante ale Parohiei „Naşterea Domnului”.
Principalul obiectiv pentru anul acesta este cel de executare a picturii interioare a Catedralei, în tehnică „fresco”, dar fondurile sunt solicitate şi pentru confecţionarea de mobilier, catapeteasmă şi vitralii. O altă intenţie a parohiei ortodoxe este de a demara lucrările de construire a unui sediu administrativ-social în cadrul lăcaşului de cult.
Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu a trecut cu 16 voturi "pentru", unul împotrivă şi cinci abţineri, încât, cu sprijinul de un milion de lei aprobat în cadrul aceleiaşi şedinţe pentru construirea Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”, s-au acordat toţi banii prevăzuţi anul acesta în buget pentru capitolul Culte.
Dimensiunile Catedralei Sucevei sunt impunătoare: aproximativ 70 de metri lungime, 20 de metri lăţime şi 80 de metri înălţime. Construcţia are trei turle de formă octogonală, în vârful fiecăreia dintre ele existând câte o cruce masivă din inox aurit, de dimensiuni cuprinse între 4 şi 6 metri.
Turla principală, dispusă deasupra naosului şi având montată o cruce de 6 metri, are înălţimea de 82 de metri, plasând Catedrala Arhiepiscopală din Suceava în primele zece cele mai înalte lăcaşuri ortodoxe din lume şi pe locul al treilea între cele mai înalte catedrale ortodoxe româneşti, după Catedrala Mântuirii Neamului Românesc (127,5 metri) şi Catedrala Mitropolitană din Timişoara (90,5 metri).
Realizarea Catedralei, la care lucrările au început în 1991, cu perioade de stagnare, din lipsă de fonduri, a fost posibilă atât prin donaţiile private, George Becali fiind unul dintre cei mai cunoscuţi finanţatori, dar cele mai mari contribuţii au venit de la bugetul local al Sucevei, prin intermediul conducerii primăriei şi al consilierilor locali, care au aprobat până acum finanţări de aproape două milioane de euro.