Principalele cauze ale accidentelor rutiere petrecute pe raza judeţului Suceava sunt agresivitatea în trafic şi infrastructura rutieră proastă, de la lipsa iluminatului şi a marcajelor rutiere pe anumite tronsoane ale drumurilor publice până la absenţa drumurilor amenajate pentru atelaje hipo, pentru utilaje agricole şi pentru biciclişti. Inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, comisarul-şef Adrian Buga, a fost ieri prezent la şedinţa Consiliului Judeţean Suceava, la prezentarea raportului Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), şi a adus aceste lucruri în atenţia consilierilor judeţeni, precizând că judeţul Suceava se plasează pe un nedorit loc întâi, la nivel naţional, ca număr de oameni care au murit în accidente rutiere. ”Remarcăm agresivitatea foarte mare în trafic şi lipsa conducerii preventive. Este dezastruos”, a subliniat şeful IPJ.
La cele menţionate deja, se adaugă reţeaua vastă de drumuri, creşterea în 2017 a numărului de vehicule înmatriculate în judeţ, cu 22.087 de maşini, ajungând la un total de 216.846 de vehicule, precum şi a numărului de posesori de permis de conducere auto.
La nivelul judeţului, potrivit comisarului-şef Buga, sunt 252.636 de persoane care posedă permis de conducere auto, doar anul trecut obţinând permis un număr de 11.302 suceveni.
Lipsa unei educaţii rutiere corespunzătoare în rândul participanţilor la trafic, corelată cu factorii amintiţi anterior, au făcut ca, anul trecut, să fi avut loc pe raza judeţului Suceava 296 de accidente rutiere grave, cu 104 oameni morţi, 254 de oameni grav răniţi şi 126 de răniţi uşor.
De asemenea, în 2017 poliţiştii rutieri au constatat 67.857 contravenţii, în creştere cu 10.773 faţă de anul 2016. Au fost reţinute 4.291 de permise de conducere, cu 1.075 mai multe faţă de anul precedent, şi au fost retrase 1.888 certificate de înmatriculare, în creştere cu 386 faţă de perioada ianuarie-decembrie 2016.