Un poliţist rutier care a suferit leziuni foarte grave după un accident rutier petrecut în timpul unei misiuni de urmărire în trafic nu a primit nici un leu despăgubiri, după şase ani de jumătate în care a aşteptat ca ancheta să fie finalizată şi mai apoi să se deruleze procesul penal. Poliţistul rutier Marius Scutariu a trecut printr-un adevărat coşmar după accidentul petrecut în 2011. A fost la un pas de moarte, a stat luni de zile prin spitale, revenind la muncă după opt luni de chin, însă ca apt limitat. Marius Scutariu a revenit între timp la munca normală de poliţist rutier, dar are de făcut încă periodic şedinţe de recuperare pentru problemele de sănătate cu care se confruntă în urma accidentului.
Judecătorii i-au respins definitiv, ca nefondat, apelul declarat cu privire la daune, din motive care par a avea acoperire juridică, nu însă şi morală. Ca de multe ori, şi în acest caz, dreptatea este foarte greu de obţinut în România, iar uneori chiar imposibil. Sperăm încă că nu şi în acest caz.
Un poliţist mort, altul rănit grav, după o urmărire începută în baza unui apel fals la 112
Curtea de Apel Suceava a pus punct final, la finele săptămânii trecute, procesului în care a judecat dosarul accidentului petrecut la începutul lunii septembrie a anului 2011, la Cumpărătura.
Totul a plecat de la un apel la 112, care s-a dovedit ulterior a fi fals. O persoană rămasă neidentificată a sunat la 112 şi a anunţat că o maşină care transportă ţigări de contrabandă se deplasează dinspre municipiul Suceava spre judeţul Iaşi. Două echipaje au fost trimise în urmărire. Într-o autospecială Logan MCV, aflată la ieşirea din Suceava, se aflau agentul-şef adjunct Marius Scutariu, din cadrul Poliţiei Rutiere, la volan, şi poliţistul local Niculai Costeniuc.
După o anchetă lungă şi anevoioasă, în cadrul căreia au fost efectuate mai multe expertize de specialitate, s-a stabilit că poliţistul, care circula cu semnalele acustice şi luminoase pornite, a observat de la o distanţă de aproximativ 100-150 de metri un autoturism de tip SUV, de culoare neagră, care se afla lângă axul drumului, iar în momentul în care s-a angajat în depăşire, şoferul acelei maşini (Loredana Leonte, din Suceava) a virat brusc la stânga, spre Bosanci. Pasagerul din dreapta, poliţistul local, a murit, în timp ce poliţistul rutier de la volan a fost transportat în stare gravă la spital.
Fără a intra în prea multe detalii, judecătorii au stabilit, definitiv, ca şoferiţa trimisă în judecată să fie condamnată cu suspendare, iar membrilor familiei poliţistului decedat li s-au admis daune materiale şi morale, însă la o valoare diminuată (n.r. despre acestea am relatat pe larg în cotidianul nostru de luni, 19 februarie).
Poliţistul face şi acum şedinţe de recuperare din cauza problemelor la spate
Revenind la Marius Scutariu, acesta avea 28 de ani când a trecut prin încercarea vieţii sale. După accident, s-a trezit la Terapie Intensivă, iar apoi au urmat luni petrecute mai mult prin spitale. În urma accidentului, a rămas pe viaţă cu probleme la spate. Inclusiv sentinţa finală din procesul penal a aflat-o în timp ce se afla la recuperare, la Sanatoriul balnear Mangalia.
Poliţistul a evitat să ne vorbească despre respingerea acţiunii de către instanţă, mai ales că nici nu a văzut încă motivarea instanţei. Acesta nu neagă însă că spera la un cu totul alt deznodământ, având în vedere coşmarul prin care a trecut şi cheltuielile care au fost de suportat. Pentru Marius Scutariu, cel mai important este însă că trăieşte, având în vedere gravitatea accidentului prin care a trecut.
Infracţiune dezincriminată de Codul Penal
Avocatul care îl reprezintă pe poliţist, Leonard Tănasă, ne-a detaliat care este explicaţia juridică a respingerii acţiunii. În cazul lui Marius Scutariu, şoferiţa a fost trimisă în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală gravă din culpă. Conform certificatului medico-legal, el a suferit leziuni care au necesitat 80-90 de zile de îngrijiri medicale. Această infracţiune era prevăzută de Codul Penal în 2012, când procurorii au trimis dosarul în instanţă.
În octombrie 2014, când Judecătoria Suceava a dat primul verdict în acest caz, infracţiunea de vătămare corporală gravă din culpă era dezincriminată deja de noul Cod Penal. Aşa se face că inculpata a fost achitată pentru această faptă, fiind condamnată doar pentru ucidere din culpă. Pe noul Cod Penal, infracţiunea de vătămare corporală este prevăzută în cazurile în care victimele au nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale.
La Curtea de Apel Suceava, decizia de achitare a fost menţinută. În aceste condiţii, apelul lui Marius Scutariu a fost respins ca nefondat.
Avocatul poliţistului este optimist că despăgubirile vor fi obţinute într-un proces pe cale civilă
Avocatul Leonard Tănasă ne-a declarat că în condiţiile dezincriminării faptei, respingerea acţiunii a venit previzibil, însă spune că lupta nu este pierdută.
„Acum, în condiţiile în care procesul penal s-a încheiat, vom face o acţiune separată, în civil, în care vom chema asigurătorul în judecată. Vom solicita atât daune materiale, în baza a ce s-a cheltuit, plus daune morale”, a declarat avocatul Leonard Tănasă, care spune că nu are emoţii privind reuşita acestei acţiuni.
Asta va însemna însă cel mai probabil alţi ani de aşteptare, având în vedere că este vorba de un proces în civil, care mai mult ca sigur va fi judecat de către două instanţe.