A scrie o carte, iar apoi a o lansa, este o aventură consumatoare de multe energii, timp şi emoţii, dar şi un prilej excelent de a aduce laolaltă oameni din medii foarte diferite, care să trăiască împreună momente unice, aşa cum s-a întâmplat miercuri, la Biblioteca Bucovinei, unde a avut loc lansarea cărţii "Aventuri pe şase roţi", de Tiberiu Avram.
Sala de Artă "Elena Greculesi", care a găzduit evenimentul, s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni care au ţinut să-i fie alături autorului, de la şefi de instituţii, importanţi oameni de afaceri, personalităţi culturale ale judeţului, doctori, preoţi, scriitori şi experimentaţi reprezentanţi ai mass-media – un amalgam mai rar întâlnit, dar cu atât mai interesant.
Cel care a făcut oficiul de gazdă a fost Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei, care, dovedind în mai multe rânduri că a parcurs-o cu mare interes, a remarcat faptul că este „ o carte adolescentină, frumoasă, chiar de aventuri, care te ţine cu sufletul la gură, te atrage. Chiar de se vorbeşte de anumite vremuri, să zicem de mult apuse, de dinainte de ‘89, totuşi vârsta şi modul în care tinerii actori ai acelor evenimente percepeau lucrurile face ca acest volum să nu fie unul trist”.
Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a recunoscut că încă nu a avut timp să citească „Aventuri pe şase roţi”, dar că aşteaptă un weekend liniştit „să o parcurg, regăsindu-mă în ea, pentru că o cunoştinţă comună a noastră, care a citit-o, mi-a spus că cei care au trăit acele vremuri se vor regăsi în ea. Am citit în presă despre lansarea cărţii la Gura Humorului, mi-am dorit să fi fost acolo, mă bucur că sunt astăzi aici, la lansarea făcută într-un alt cadru şi cu alte persoane. Se spune că nu treci degeaba prin viaţă dacă ai un copil, scrii o carte, plantezi un copac. Pe copil îl văd în sală, cartea o lansaţi astăzi, despre copac nu ştiu, dar sunt sigură că aveţi timp să îl plantaţi”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost de asemeni prezent la evenimentul cultural, precizând că se regăseşte în carte.
„Am trăit şi eu acea perioadă, mai gri, mai roz, dar frumoasă totuşi, pentru că era copilăria. Atunci, pe la 13 ani, am făcut o primă excursie cu bicicleta, de la Salcea la Dolhasca şi mi se părea că am ajuns până la capătul lumii. Este o senzaţie şi o amintire care nu poate fi uitată”.
O mostră de umor neaşteptată a venit din partea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc, cunoscut pentru seriozitatea sa profesională:
„Am primit astăzi invitaţia şi când am văzut titlul am zis că sigur e vorba de ceva de armată – TAB-uri, tancuri...De astea suntem cam sătui. Când colo, este vorba de o carte foarte interesantă despre copilărie, tinereţe, momentele frumoase.
Cred că toţi am avut o bicicletă când eram mici, am rămas cu urme, julituri, cu degete rupte, numai lui Tiberiu Avram i-au rămas urme pe suflet, dacă şi astăzi îşi aduce aminte de acele vremuri, de aventurile trăite atunci”.
Citirea unor pasaje din carte, care evocă bucuriile iernii, când copiii ieşeau în nămeţi şi rostogoleau bulgării de zăpadă, să îi facă tot mai mari, să construiască o cetate, l-a făcut pe Gabriel Cărăbuş să adauge – „vedem acea copilărie în care copiii, adolescenţii, aveau şi alte preocupări. Atunci nu existau smartphone, tabletă, playstation şi alte dispozitive care în ziua de astăzi sunt nelipsite din viaţa oricăruia dintre copiii noştri, din păcate, iar bucuriile vieţii veneau din această zonă”.
Scriitorul Ion Drăguşanu, care a realizat şi prefaţa cărţii, consideră că acest volum „nu e un roman sau povestire, nici măcar o carte de memorii, este ceva mult mai mult - o mărturisire a unor vremuri”.
Autorul cărţii, Tiberiu Avram, le-a mulţumit celor prezenţi că i-au fost alături, la lansarea de la Suceava, explicând că prima lansare a romanului, care a avut loc la sfârşitul lunii trecute la Gura Humorului, era firesc să se petreacă acolo, "pentru că de acolo a pornit aventura noastră şi tot acolo s-au întâmplat cele mai multe din poveştile din carte. <Aventuri pe şase roţi> este cea de-a patra carte a mea, prima fiind una de reportaje, a doua de interviuri, a treia de editoriale, cărţi care sunt însă culegeri de texte – o parte dintre cele scrise de-a lungul activităţii mele ca ziarist. Aceasta este prima carte scrisă ca un întreg, un roman, încât, evident, îmi este cea mai dragă. În special pentru că am scris-o la imboldul fetiţei mele, Clara, căreia nu ştiu de i-am mulţumit vreodată pentru acest lucru. Daţi-mi voie să fac acum asta – Clara, îţi mulţumesc!", a spus Tibi Avram, în aplauzele numerosului public.
Autorul a continuat să prezinte „Aventuri pe şase roţi”, precizând că îi este dragă şi pentru că prezintă două etape ale vieţii sale, o parte din copilărie şi parţial adolescenţa, perioade de care îşi aminteşte cu mult drag şi plăcere.
Pe de altă parte, cartea se dovedeşte a fi un tablou evocator al unor perioade pline de interdicţii, de tot felul de constrângeri, lipsuri materiale, dar, cu toate acestea, cu un farmec aparte.
Unul dintre eroii din carte – Dan Lefter, prezent la eveniment, le-a vorbit invitaţilor, celălalt personaj principal, Daniel Gaftoniuc – Gaţu, fiind plecat în ţară.
O foarte bună concluzie, aprobată cu aplauze de cei prezenţi, a venit din public, din partea profesorului Horaţiu Neacşu: „Să mergi pe bicicletă înseamnă a învăţa primii paşi spre echilibru. Dl Tiberiu Avram dă dovadă de echilibru nu doar în mersul pe bicicletă, ci şi un mare echilibru în presa suceveană şi în societate”.
Lansarea de carte s-a încheiat cu o lungă sesiune de autografe, fiecare din cei prezenţi ţinând să plece acasă cu un volum care să aibă măcar semnătura autorului, dacă nu chiar şi o dedicaţie.