Un puternic incendiu a izbucnit, marți seară, într-o gospodărie din comuna Bosanci, focul pornind dintr-un atelier de tâmplărie care era aproape lipit de casa de locuit a aceleiaşi familii. Flăcările s-au extins şi la acoperişul casei familiei Bivol, fiind stopate înainte de a distruge întreaga locuință. Chiar şi aşa, ieri, pe lumină, s-a constatat că acoperişul este distrus în mare parte şi trebuie decopertat în totalitate. Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 19.30. Localnicii au relatat că în câteva minute focul cuprinsese deja întreaga construcție din lemn în care era atelierul de tâmplărie.
„Nici nu a durat cinci minute, parcă a fost o explozie, a luat-o de jos şi s-a dus...”, au relatat oamenii.
La fața locului au intervenit pompierii de la Detaşamentul Suceava, alături de echipajul de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. În total, pompierii au intervenit cu patru autospeciale.
Colonelul Marius Tăuteanu, cel care a coordonat intervenția de la fața locului, a explicat că la sosirea echipajelor atelierul de tâmplărie, aflat pe o suprafață de 250 de mp, construcție din lemn, ardea generalizat, iar flăcările erau extinse şi la acoperişul casei aflate în imediata apropiere.
După ora 23.00, când focul a fost lichidat în totalitate, evaluarea preliminară a arătat că atelierul de tâmplărie, construit din lemn, cu învelitoare din tablă, a ars în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. Au mai ars materiale din interior (unelte şi utilaje), precum şi aproximativ 30 de metri pătrați din acoperişul casei de locuit. De asemenea, s-au degradat finisaje interioare din locuință, tavanul băii, al bucătăriei şi al holurilor.
Oamenii care stau în apropiere erau conştienți că au avut noroc.
La un vecin, de exemplu, gardul din lemn s-a aprins.
În zona în care a izbucnit focul sunt case apropiate una de alta, drumul este îngust, iar riscul de extindere a fost real.
„Se vedea sus o pară mare.... când am ieşit noi din casă focul era în toi.... a fost tare puternic, săreau scântei, norocul nostru că nu a bătut vântul, dacă bătea vântul eram nenorociți, era prăpăd”, spuneau femeile care stau în apropiere.
Colonelul Marius Tăuteanu a subliniat şi el că intervenția a fost una dificilă şi că exista risc de extindere.
Din ancheta efectuată de pompieri a rezultat că flăcările au izbucnit în interiorul atelierului, cel mai probabil, prin efect termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect.
Mobilizare la Bosanci. Până sâmbătă, casa ar urma să aibă acoperiş nou
Ieri, pe lumină, când s-a făcut o evaluare mai concretă a locuinței, s-a constatat că mai mult de jumătate de acoperiş este ars, iar restul afectat. În aceste condiții s-a luat decizia ca acoperişul să fie dat jos în totalitate. Practic, familia lui Constantin Bivol a rămas şi fără atelierul din activitatea căruia trăia şi fără acoperiş deasupra capului. Singura parte bună este că restul casei nu este afectată grav, structura de rezistență fiind bună.
Viceprimarul comunei Bosanci, Aleodor Nichifor, aflat ieri la fața locului, ne-a declarat că foarte mulți localnici s-au mobilizat deja şi au sărit în ajutor. Peste 20 de oameni au muncit ieri pentru a îndepărta efectele dezastrului. S-a început deja colectarea de fonduri, iar preoții ortodocşi vor face şi ei acțiuni de strângere de fonduri, în biserică.
„Sperăm ca sâmbătă să fie deja acoperiş nou la casă, materialul este deja în curtea familiei şi vrem să ne apucăm de treabă cât mai urgent. Este o familie de oameni muncitori, greu încercată, care are acum nevoie de ajutor. De asemenea, comunitatea va ajuta şi pentru refacerea atelierului de tâmplărie. Pagubele sunt foarte mari, familia a pierdut foarte mult, în atelier erau scule industriale, bunuri de valoare mare ”, a declarat viceprimarul.