Polițiștii Anticorupție din Iași au demarat o anchetă privind o afacere ilegală cu cai sacrificați în baza unor documente emise în fals.La finele săptămânii trecute, în acest dosar s-au efectuat șapte percheziții, care au vizat și cele două abatoare care au sacrificat cai, unul de la Suceava și unul de la Harghita. La Suceava este vorba de abatorul Nicșan, din comuna Șerbăuți, unde se sacrifică de ani de zile cai, singura unitate de abatorizare profilată pe sacrificarea de cabaline din județul nostru. Cel puțin din primele date transmise de anchetatori rezultă că miezul afacerii era la Iași, unde un funcționar public a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, în schimbul eliberării unor pașapoarte false pentru cai.
Este vorba de o angajată din cadrul Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Iași. Conform colegilor de la Ziarul de Iași, ofițerii Anticorupție au organizat un flagrant, la Pașcani, săptămâna trecută, pe data de 14 februarie, în cadrul căruia consilierul superior Costela Brânzanu a fost prinsă în timp ce ar fi primit suma de 1.500 de lei, de la un intermediar al unui samsar de animale de Iași. În schimbul banilor, femeia i-ar fi înmânat intermediarului o sacoşă cu 206 paşapoarte necesare transportului şi sacrificării cailor, documente întocmite fără respectarea legii.
Practic, aceste documente fără de care un cal nu poate ajunge la abator erau emise fictiv, fără nici o verificare, susțin anchetatorii. Vinerea trecută, una din cele șapte percheziții a fost la abatorul Nicșan, din Șerbăuți. De aici, anchetatorii au ridicat documente cu privire la caii preluați pentru sacrificare în ultima perioadă de timp.
Contactată de reporterii Monitorului de Suceava, Maria Nicșan a declarat că unitatea a primit spre sacrificare doar cai care aveau pașapoarte, documente sanitar-veterinare și cele privind lanțul alimentar, documente fără de care nici nu ar fi avut ulterior cum trimite mai departe la export carnea.
Aceasta a precizat că în urma perchezițiilor nu i s-a adus nici o acuzație, ci doar au fost ridicate documente, iar activitatea de la abator nu a fost afectată.
Anchetatorii de la Iași au formulat deocamdată acuzații doar față de angajata Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Iași, precum și față de persoana care ar fi dat mita pentru emiterea pașapoartelor, respectiv bărbatul care ar fi transmis banii pentru a obține documentele.
Ancheta se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Potrivit unor surse din domeniul sanitar-veterinar, foarte mulți cai nu sunt înregistrați în bazele de date oficiale și nu au pașapoarte, condiții în care, în mod normal, nu ar putea fi sacrificați în abatoare. De ani de zile se cunoaște însă că sunt persoane care colectează cai și apoi îi duc la cele două abatoare. Așa s-ar fi ajuns și la „soluții” pentru a se da aparența de legalitate în documente.