Senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niţă, a anunţat că proiectul de Lege a Muntelui a primit aviz favorabil în Comisia pentru Dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare din cadrul Senatului. Preşedinte al acestei comisii, Ilie Niţă a arătat că aviz favorabil au primit şi propunerile legislative pentru aprobarea OUG 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – "IMM Invest România" şi proiectul pentru ratificarea Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 30 octombrie 2016.
În cadrul dezbaterilor din comisie pentru proiectul de susţinere a IMM-urilor, senatorul Ilie Niţă a vrut să afle în ce mod acest program poate sprijini întreprinderile mici şi mijlocii şi, în special, în ce mod poate ajuta economia României, cu precădere din punctul de vedere al creării de locuri de muncă. Ilie Niţă a arătat că în acest sens, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Alexandru Petrescu, a arătat că programul „IMM Invest România” este o continuare a unui program guvernamental ce a funcţionat până de curând. „Viitorul program va susţine întreprinderile mici şi mijlocii în accesarea creditelor pentru investiţii şi a creditelor pentru capital necesar desfăşurării activităţii”, a explicat senatorul ALDE de Suceava, care a adăugat că reprezentanţii tuturor ministerelor prezenţi la dezbatere şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect, iar după avizul favorabil din această comisie, în săptămânile ce urmează, proiectul va fi dezbătut şi de comisia economică şi comisia pentru buget a Senatului, urmând apoi să fie dezbătut în plen.
„Următorul punct adus în dezbatere a fost proiectul de lege pentru ratificarea Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) semnat între Uniunea Europeană şi statele ei membre şi Canada. În cadrul dezbaterilor, am vrut să aflu cât mai multe detalii legate de acest acord economic, cât şi planurile Guvernului de a profita de oportunitatea deschisă de acesta, întrucât schimburile comerciale ale României cu Canada au fost, până în prezent, nesemnificative din punct de vedere economic, în lipsa unor facilităţi pentru producătorii şi exportatorii români şi canadieni”, a spus Niţă.
Senatorul Ilie Niţă consideră că legea muntelui va reglementa modalităţile de dezvoltare a zonei montane
El a arătat că avantajele pe care le-ar aduce acest acord ar fi eliminarea în proporţie de 99% a barierelor din calea importurilor şi exporturilor libere, eliminând tarife vamale şi facilitând accesul Canadei la piaţa liberă europeană. Nu în ultimul rând, Ilie Niţă a explicat că ultimul punct dezbătut a fost cel al Legii muntelui. „Rolul acestei iniţiative este acela de a reglementa modalităţile de protecţie şi de dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă a zonei montane. Guvernul a subliniat importanţa acestei legi pentru actualizarea unui cadru legal propice dezvoltării economice a zonelor de munte ale României, zone în general defavorizate”, a spus senatorul sucevean. Făcând referire la acest proiect, el a subliniat că este extrem de important că orice dezvoltare economică a zonei de munte trebuie făcută cu un respect deosebit faţă de mediul înconjurător, limitând impactul activităţilor economice asupra acestor zone.