Un tânăr care a fost implicat într-un accident rutier mortal produs în vara anului 2010 la Gura Humorului a fost trimis în judecată, pentru ucidere din culpă, luna trecută, la şapte ani şi jumătate de la momentul tragediei. Se poate vorbi de un adevărat record în ceea ce priveşte un dosar aflat în faza de urmărire penală, mai ales că nu a fost vorba până la urmă de o anchetă foarte complexă. Adevărat este că în acest dosar s-au efectuat mai multe expertize cu privire la modul în care s-a petrecut accidentul, care s-au lăsat aşteptate perioade îndelungate.
Foarte interesant este că tânărul trimis acum în judecată pentru ucidere din culpă a fost declarat nevinovat în mai multe rânduri, însă ordonanțele de clasare ale procurorului au fost infirmate de judecători, respectiv de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
O anchetă plină de controverse şi necunoscute, încă de la început
Pe 31 mai 2010, Aurelia Buşcu, în vârstă de 68 de ani, din Gura Humorului, a ieşit din casă pentru a merge la o farmacie. Când s-a angajat în traversarea bulevardului Bucovina, la intrarea în Gura Humorului dinspre Suceava, în zona Şcolii Gimnaziale 2, a fost lovită violent de o maşină VW Golf 6, condusă de Alexandru Paşcovici, un tânăr, la acea vreme, de 19 ani, şi el din Gura Humorului.
Inițial, în cadrul anchetei preliminare a polițiştilor rutieri, s-a stabilit că victima s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe locul marcat, moment în care a fost lovită de maşina condusă de tânărul care se întorcea de la o probă de bacalaureat pe care a susţinut-o în acea zi. Aceste constatări aveau însă să se modifice total pe parcursul anchetei. Toate expertizele dispuse în dosar au ajuns la concluzia că femeia s-a angajat în traversare după trecerea de pietoni, la aproximativ zece metri de locul marcat.
Două probleme esențiale au fost de lămurit în acest caz: dacă bătrâna a traversat strada regulamentar şi dacă şoferul circula cu viteză peste cea legală în localitate şi putea evita sau nu tragedia.
Cum a ajuns şoferul de la verdictul "nevinovat" la a fi trimis în judecată
Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind instrumentat de acelaşi procuror din anul 2011. În baza expertizelor şi a altor elemente de anchetă, acesta a ajuns la concluzia că şoferul nu poate fi trimis în judecată. Asta pentru că victima ar fi traversat pe la aproximativ 10-12 metri de locul marcat, iar şoferul, care avea 55 de km/h, nu putea evita tragedia chiar şi dacă ar fi avut o viteză sub 50 de km/h.
Viorel Buşcu, fiul femeii decedate, a contestat ordonanțele de clasare şi a reuşit de fiecare dată să obțină redeschiderea anchetei.
Ultima expertiză dispusă în dosar a schimbat parțial cursul urmăririi penale. Asta deşi, în mare, concluziile nu sunt mult diferite.
Modificarea esențială este că pentru prima dată s-a stabilit că victima a traversat strada de la dreapta la stânga, având în vedere direcția şoferului, Suceava-Frasin, care circula pe banda I. Din expertiză a rezultat că şoferul rula cu 55 de km/h, iar viteza acestuia la impact a fost de 51-52 de km/h.
Ultimul expert care a analizat dinamica accidentului (n.r. aceste analize se fac în baza măsurătorilor făcute de polițişti la locul accidentului) a arătat că „Paşcovici Alexandru putea preveni producerea evenimentului rutier dacă s-ar fi deplasat cu o viteză care să nu depăşească limita maximă admisă în localități şi ar fi luat măsurile necesare de evitare încă din momentul declanşării stării de pericol iminent”.
Acelaşi procuror care a dat inițial ordonanțele de clasare a ajuns la concluzia că şoferul are parte din vină întrucât nu a respectat regimul legal de viteză şi nu a prevăzut că poate pune în pericol viaţa altor persoane.
Practic, concluzionând, procurorul a stabilit o culpă comună.
Rămâne de văzut şi dacă această concluzie va rămâne în picioare şi în instanță, având în vedere că femeia accidentată mortal nu a traversat regulamentar, cel puțin dacă este să luăm ca certe expertizele care s-au făcut în baza măsurătorilor de la fața locului.
Nu putem să nu remarcăm stângăciile acestei anchete, cu concluzii care s-au schimbat diametral.
Fiul femeii decedate subliniază lentoarea anchetei şi va contesta o parte dintre concluziile procurorului
Viorel Buşcu, fiul femeii decedate, nu se declară mulțumit nici acum, chiar dacă şoferul implicat în accident a fost în cele din urmă trimis în judecată.
El a precizat că din punctul său de vedere în acest dosar procurorul a tras inutil de timp, ajungându-se la cei şapte ani şi jumătate de anchetă.
El a subliniat că expertul parte din dosar a scris în expertiză încă de acum câțiva ani concluziile de acum, în baza cărora şoferul a fost trimis în judecată.
Viorel Buşcu pune la îndoială şi concluzia legată de faptul că mama acestuia ar fi traversat pe lângă trecerea de pietoni:
„O astfel de traversare, la zece metri de locul marcat, nu ar avea nici o logică De altfel, declarațiile martorilor au fost contradictorii, însă nu s-a făcut nici o confruntare reală a acestora”, a mai declarat bărbatul, care speră ca în instanță să-i fie admise măcar parte din obiecțiunile pe care le are.
Procesul în care Alexandru Paşcovici este judecat pentru ucidere din culpă va începe la Judecătoria Gura Humorului, iar acesta se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă în acest dosar.