După ce timp de patru ani pensionarii din municipiul Suceava au putut circula pe toate traseele și mijloacele de transport ale TPL cu doar 33 lei/lună, diferența fiind plătită de la bugetul local, de la începutul anului, această facilitate nu a mai fost acordată.
Cei cărora le-au expirat abonamentele eliberate în decembrie 2017 și au mers la ghișeele TPL să achiziționeze altele au avut neplăcuta surpriză de a le fi refuzată cererea de obținere a unui nou abonament special, deoarece, într-o decizie de Consiliu Local din decembrie 2017, la facilitățile la transportul public local și subvențiile aferente nu a mai fost inclusă categoria „pensionari”.
În ședința de Consiliu Local de joi, 22 februarie, se va pune în discuție modificarea deciziei anterioare, prin introducerea unui paragraf privind acordarea de abonamente speciale pentru pensionari:
„Se aprobă tariful pentru abonamentul social nominal pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Suceava, valabil pentru toate liniile deservite de același transportator, la valoarea de 33 lei/lună, care constituie obligație tarifară. Acordarea acestei facilități se realizează în baza cuponului de pensie, pe tot parcursul anului calendaristic, numai dacă persoanele nu se regăsesc în celelalte categorii beneficiare de facilități la transportul local de persoane”.
Proiectul de hotărâre este inițiat de cei opt consilieri locali ai Partidului Social Democrat – Mitică Bejinaru, Ioan Buceac, Doinița Cocriș, Florin Cristescu, Iulia Fuior, Vasile Mocanu, Andrei Păduraru și George Petrescu, care spun că au primit nenumărate solicitări în acest sens, de la persoane cu venituri mici, a căror putere de cumpărare a scăzut, fiind afectată inclusiv de majorarea impozitelor și taxelor locale, cu 20%.
Aviz negativ pentru proiectul inițiat de PSD
Decizia care va fi luată în ședința de Consiliu Local ar putea fi influențată de avizul negativ dat proiectului de hotărâre de către serviciul de specialitate din primărie.
Conform acestuia, în urma „revoluției fiscale”, veniturile municipiul Suceava sunt diminuate, lunar, cu 5-7 milioane de lei, ceea ce face imposibilă extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de facilități de transport, în condițiile în care legislația impune o serie de categorii care trebuie obligatoriu să beneficieze de astfel de facilităţi, costurile fiind suportate tot de la bugetul local.
„Dacă sumele alocate de la bugetul de stat se vor suplimenta, se va putea reanaliza posibilitatea acordării de facilități și altor categorii sociale defavorizate, prin compensarea costurilor de la bugetul local.[...] În situația în care nu se pot asigura resursele financiare de acoperire a subvențiilor de la bugetul local, nu este legal şi oportun proiectul de hotărâre”, se spune în raportul serviciului de specialitate.
Conform statisticilor de la TPL, media lunară a celor care beneficiau de abonamente cu preț redus pentru pensionari era de 2.200 de persoane, ceea ce reprezenta o cheltuială lunară de 72.600 de lei, iar anual de 871.200 de lei, pentru municipalitatea suceveană.
În continuare, municipalitatea suceveană subvenționează transportul public pentru mai multe categorii care beneficiază de o reducere de 50% - elevi și studenți, donatori de sânge, dar și numeroase alte categorii pentru care se acordă gratuitate la transportul public în comun.