Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava are în evidenţă activă 228 de cazuri de HIV/SIDA, iar din numărul total de persoane înregistrate, 219 urmează tratament cu antiretrovirale (ARV). În anul 2017 s-au înregistrat cinci decese în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu HIV/SIDA, iar dintre aceştia doi au fost pacienţi nou depistaţi cu această maladie. Anul trecut, în cadrul Programului de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV au fost efectuate în judeţul Suceava 4.901 teste rapide, din care 23 de cazuri au fost pozitive şi 1.632 teste ELISA, la care 16 cazuri s-au dovedit a fi pozitive, confirmate prin test Western Blott.
DSP a distribuit maternităţilor din judeţ un număr de 5.150 teste rapide, iar cel mai mare număr de teste pentru depistarea virusului s-au efectuat în rândul gravidelor. În 2017, în judeţul Suceava au fost testate HIV 4.503 gravide, dintre care 3.319 au efectuat acest test în maternitate. Dintre cele 3.926 gravide testate cu teste rapide HIV, 4 au avut rezultat pozitiv, iar dintre cele 577 gravide testate cu ELISA HIV 1+2, una a avut rezultat pozitiv. Dintre cele 3.319 gravide testate în maternitate cu teste rapide HIV, au fost pozitive trei.
Opt copii născuţi anul trecut au mame HIV pozitive.
Siguranţa testelor este de aproape 100%
Cele mai multe gravide au fost testate în lunile iulie şi august, 566, respectiv 515, iar cele mai puţine testări au fost efectuate în lunile ianuarie-292 şi aprilie -302.
Printre categoriile cu risc se numără şi bolnavii TBC. Anul trecut, au fost testaţi cu teste rapide HIV 334 bolnavi TBC, din care 2 pozitivi; cu teste ELISA HIV 1+2 au fost testaţi 241 bolnavi TBC, din care 2 pozitivi.
Conform evidenţelor DSP, 641 testări cu teste rapide HIV au fost voluntare, 17 fiind pozitive, iar 813 testări voluntare au fost cu teste ELISA HIV 1+2, din care 13 pozitive.
Testul ELISA este analiza din serul de sânge cel mai des folosită pentru depistarea virusului HIV. Are o siguranţă de aproape 100%, depistându-se astfel practic toate persoanele seropozitive. Specificitatea este de 99,5%.
Testul ELISA nu determină virusul, ci anticorpii produşi pentru combaterea virusului HIV, respectiv HIV-1 şi HIV-2.
Testul rapid determină anticorpii HIV-1 şi HIV-2 şi poate fi folosit, la fel ca testul ELISA, doar după 12 săptămâni de la posibila infectare. Şi acest test este doar de depistare, rezultatul pozitiv cerând o confirmare prin testul Western Blot. Testul Western-Blot are o senzitivitate de 99,9996%, ceea ce înseamnă că doar 0,0004% primesc un rezultat pozitiv fals, motiv pentru care este indicat pentru confirmarea seropozitivităţii HIV. Este un test mai complicat şi mai scump decât testul ELISA, de aceea este aplicat doar ca o confirmare a unui test pozitiv de determinare efectuat anterior.
Pentru derularea programului naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV, Ministerul Sănătăţii a alocat în 2017 judeţului Suceava suma de 5,953 milioane de lei, din care 5,291 milioane de lei au fost utilizate în primele 11 luni ale anului, pentru tratament antiretroviral.
Informarea populaţiei despre această maladie se află permanent în atenţia autorităţilor sanitare, dar şi a ONG-urilor interesate de problemele cu care se confruntă această categorie de pacienţi.