Sistemul de învăţământ stă pe un butoi de pulbere, angajaţii din domeniu ameninţând cu greva generală din cauza problemelor care s-au acutizat în ultimii ani și care au condus la nemulţumiri majore în rândul salariaţilor.
În aceste condiţii Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, structură din care face parte și Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, trece din nou în revistă aspecte disfuncţionale din sistem, adresa fiind destinată Ministerului Educaţiei și Guvernului României.
„Câteva dintre probleme sunt generate de noile modificări legislative, printre care nefuncţionarea tot mai frecventă a programului de salarizare Edusal (de unde apar și întârzieri salariale), dar și neacordarea voucherelor de vacanţă, în raport cu dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/ 2009 și ale Normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin HG nr. 215/2009”, semnalează prof. Traian Pădureţ, lider ”Pro Educaţia”.
Sindicatele au solicitat constituirea unei echipe tehnice (din reprezentanţi de la ministerele Muncii, Turismului, Educaţiei), care să analizeze toate situaţiile speciale și să propună soluţii corecte, astfel încât toţi salariaţii din educaţie îndreptăţiţi să intre cât mai curând în posesia voucherelor.
Federaţia „Spiru Haret” mai cere elaborarea codului de etică, plata tranșelor/ restanţelor conform hotărârilor judecătorești având ca obiect diferenţe de drepturi salariale, finanţarea corectă a învăţământului preuniversitar și instituirea unui cost standard per elev/ preșcolar corect, precum și calculul corect al drepturilor salariale suplimentare, prin raportare la salariul de bază în plată.
În adresa sindicatului se mai arată că nici până în prezent nu se acordă alocaţia de hrană aferentă zilelor de sâmbătă și duminică pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale școlarizaţi în alte localităţi decât cea de domiciliu și cazaţi în internatele unităţilor de învăţământ respective.
Totodată se aduce în atenţie discriminarea generată de regulamentele - cadru privind sporurile pentru condiţii de muncă din diverse domenii de activitate (plata cu ora etc.), acordarea gradaţiilor de vechime în muncă, salarizarea personalului din centrele de excelenţă etc.