Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a stabilit, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, sub coordonarea Prefecturii Suceava, un program de măsuri de prevenire și combatere a pestei porcine africane, un virus extrem de violent, care a făcut deja pagube mari în Ucraina și Republica Moldova. Focare ale virusului au fost înregistrate recent la 5 kilometri de județul Botoșani, plus două în județul Satu Mare.
Doctorul Ioan Corduneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a atras din nou atenția că problema este una foarte serioasă, iar apariția bolii în județ ar avea efecte economice crunte.
Prin programul de măsuri de prevenire și combatere instituit s-a stabilit ce trebuie făcut de la locul de împușcare a mistrețului și până la punctul unic pentru eviscerare, pentru fiecare fond de vânătoare. De asemenea, porcii mistreți ar trebui să rămână în perimetrul izolat până la rezultatele de laborator care să infirme prezența virusului.
Măsuri de prevenire importante au fost trasate și pentru cele șapte exploatații care cresc porci în județul Suceava.
Pentru porcii crescuți în gospodării, măsurile ar trebui să fie de asemenea drastice. Crescătorii sunt rugați să respecte regulile minime de bio-securitate. Regulile principale privind creşterea porcinelor sunt următoarele: echipamentul de lucru de la adăpostul porcinelor să fie folosit numai pentru acestea, iar alimentaţia pentru porci să nu conţină resturi menajere. Ideea de bază este ca porcul să aibă cât mai puţin contact cu exteriorul, de unde ar putea contracta boala.
De asemenea, foarte important este ca micul trafic cu produse din carne aduse din Ucraina să fie eliminat în această perioadă, avertizează sanitar-veterinarii. Orice mortalitate sau îmbolnăvire subită trebuie raportată imediat la medicul veterinar.
„Medicii veterinari de liberă practică au rolul cel mai important, la el vin informațiile din prima linie, ei trebuie să fie cei mai vigilenți”, a mai transmis Ioan Corduneanu.
Un virus cu rată de mortalitate spre 100%
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând până în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene.
Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indicii ale apariţiei bolii la porci.
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.
În cazul în care virusul s-ar răspândi și în România, comerțul intracomunitar ar fi interzis.