O modificare legislativă introdusă din luna noiembrie a anului trecut stabilește că jandarmii vor fi dotaţi cu arme tranchilizante, pentru a putea acţiona în cazurile frecvente în care animale sălbatice ajung în zone locuite, uneori chiar în orașe mari, unde fac pagube, stârnesc panică și pun în pericol populaţia. Introducerea articolului 29 în Legea 550/2004, privind organizarea și funcţionarea Jandarmeriei Române, a lămurit problema legată de cine intervine în astfel de cazuri, numai că, așa cum se întâmplă adesea în România, legea există, dar nu poate fi pusă încă în aplicare. Jandarmeria Suceava nu are în dotare încă o armă de acest gen, iar situaţia este valabilă în toată ţara.
În mai multe rânduri, inclusiv în municipiul Suceava, au apărut situaţii în care a fost nevoie de intervenţii pentru ca animale sălbatice mai mici sau mai mari să fie scoase din orașe și redate în condiţii de siguranţă în mediul natural. Un caz cu impact major a fost cel din septembrie 2015, când un urs s-a plimbat pe mai multe străzi din municipiul Suceava, fără ca cineva să intervină efectiv. Atunci, jandarmii, poliţiștii sau veterinarii s-au uitat pur și simplu la urs, au ridicat din umeri și s-au plâns că nu au cu ce interveni pentru a tranchiliza ursul, plus că fiecare a pasat responsabilitatea la alţii.
Conform modificării legii amintite, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru:
a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora;
b) imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane.
Legea mai prevede că armele se folosesc numai de către personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar.
Referitor la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, sublocotenentul Nicoleta Andronic, a precizat că există deocamdată un jandarm care îndeplinește condiţiile legate de studiile de medicină veterinară, iar pentru viitorul apropiat se ia în calcul și pregătirea altor jandarmi, pentru a exista mai multe opţiuni în cazurile în care se va impune intervenţia cu armă cu tranchilizante.
La nivel de Jandarmerie Română, ar urma să se demareze o procedură de achiziţie pentru astfel de arme care să ajungă la inspectoratele de jandarmi din ţară.
Deocamdată, la modul concret, problema nu este încă deloc rezolvată.