Evaluarea nivelului de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate pe baza examenelor medicale de bilanţ la copiii şi tinerii din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural, efectuată pentru anul 2017, arată că cele mai frecvente probleme medicale la această categorie de populație sunt tulburările de vedere și obezitatea.
Personalul cabinetelor şcolare din mediul urban și medicii de familie din mediul rural au examinat preşcolarii, la intrarea în colectivitate, elevii din clasele I, a IV-a, a VIII-a şi a XII – a, şcoala profesională – anul II şi studenţii din anul II. Datele rezultate au fost colectate din tot judeţul și au fost centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Potrivit situației centralizate,au fost examinaţi 16.556 copii şi tineri în mediul urban și 7.719 în mediul rural. Principalele afecţiuni depistate la copiii și tinerii din mediul urban au fost: afecțiuni ale ochilor, respectiv vicii de refracţie - miopie, hipermetropie şi astigmatism - 345 cazuri; obezitate de cauză neendocrină – 309 cazuri; hipotrofie ponderală – 115 cazuri; tulburări de vorbire – 71 cazuri, deformări câştigate ale coloanei vertebrale – 66 cazuri; afecţiuni cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide – 65 cazuri.
Viciile de postură sunt o altă problemă de sănătate cu care se confruntă copiii și adolescenții
La copiii și tinerii din mediul rural, principala afecţiune depistată a fost obezitatea de cauză neendocrină - 134 cazuri. Pe locul doi s-au plasat afecţiunile cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide – 130 cazuri și abia pe locul trei au fost viciile de refractie, cu 126 cazuri. Alte probleme medicale depistate de medicii examinatori au fost, în ordine, hipotrofia ponderală – 97 cazuri; anemiile prin carență de fier – 59 cazuri și tulburările de vorbire – 56 cazuri.
În ceea ce privește bolile cronice dispensarizate, după examinarea a 51.470 copii și tineri cuprinşi în colectivităţi - creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee și şcoli profesionale, situația se prezintă astfel: pe primul loc suntviciile de refracţie – 554 cazuri, urmate de obezitate de cauză neendocrină – 385 cazuri. După aceea vin viciile de postură (scolioza, cifoza, picior plat, alte modificări osoase) – 311 cazuri, astmul bronşic – 78 cazuri și spasmofilia – 68 cazuri.
Potrivit directorului adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, obiectivele examenelor medicale de bilanț sunt ”evaluarea impactului factorilor din mediul de viaţă şi activitate asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor din colectivităţi, precum şi stabilirea tendinţelor morbidităţii şi dinamica acesteia la populaţia de copii şi tineri cuprinsă în colectivităţi”.
Datele centralizate au fost transmise de DSP Suceava la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi și la Institutul Naţional de Sănătate Publică București CNEPSS.