Eugen Laurus, avocat în cadrul Baroului Suceava, care activează la Rădăuţi, a scăpat ieftin din dosarul în care a fost trimis în judecată pentru că a încercat să păcălească o clientă, căreia i-a băgat pe gât un contract de asistenţă judiciară încheiat în fals. Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava l-au găsit vinovat pentru ambele infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată. Pentru tentativă de înşelăciune a primit 6 luni, iar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată tot 6 luni. În final a rezultat o pedeapsă de 8 luni de închisoare, însă judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au decis şi amânarea aplicării acesteia pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
În plus, s-a mai decis anularea Contractului de asistenţă juridică nr. 12/12.04.2005 cu privire la menţiunea falsă de la art.2.1 relativ la onorariul convenit în sumă de 44.000 de lei. Mai trebuie spus că soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care au dispus trimiterea în judecată a lui Eugen Laurus, acesta a falsificat înscrisul sub semnătură privată intitulat „Contract de asistenţă juridică”, întocmit cu data de 12 aprilie 2005, atestând în fals că a fost încheiat cu persoana care avea ulterior să câştige un proces privind acordarea de despăgubiri. Ulterior, în baza acelui contract, avocatul a apelat la un executor judecătoresc, care a deschis un dosar de executare silită privind obligaţia părţii vătămate de a achita un onorariu de succes de 15.000 de euro. Partea vătămată nu a achitat în cele din urmă suma, reclamând că respectivul contract de asistenţă juridică a fost falsificat, iar ea nu a fost niciodată de acord să achite un asemenea onorariu.
Miza: un proces în care s-au acordat despăgubiri de 150.000 de euro
Avocatul a reprezentat-o în instanţă la un moment dat pe o femeie din Rădăuţi, Cristina M., care a câştigat un proces privind o eroare medicală căreia i-a căzut victimă. Este vorba de o tânără profesoară din Rădăuţi, victima unei erori medicale când a născut, în urma căreia a ajuns să scape materii fecale. Cadrele medicale i-au efectuat defectuos o intervenţie care a provocat secţionarea sfincterului anal. La aproape opt ani de când i-a fost interzis dreptul la fericire, timp în care s-a luptat în instanţa de judecată, femeia a obţinut o hotărâre definitivă prin care a fost despăgubită cu 150.000 de euro. Iniţial, Judecătoria Suceava decisese ca suma acestor despăgubiri să fie de 275.000 de euro, însă, la recurs, Curtea de Apel a diminuat despăgubirile. Femeia a avut de partea sa toate documentele care au confirmat că a fost victima unor erori medicale. Aceasta a rămas cu traume pentru tot restul vieţii, în urma erorii medicilor, în ciuda intervenţiilor la care a fost supusă ulterior.
Cel puţin pe o perioadă a procesului aceasta a fost reprezentată de avocatul Eugen Laurus. Femeia i-ar fi acordat o sumă consistentă avocatului, pentru că a reprezentat-o, însă acesta a vrut şi mai mult.