36 de unități şcolare din județ care nu au fost niciodată evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) vor fi, în acest an, sub lupa inspectorilor instituției.
Cu toate că evaluarea ARACIP se realizează din cinci în cinci ani, nici una din şcolile nominalizate pentru verificările din 2018 nu a solicitat în ultimii 13 ani, de când s-a înființat organismul de control, vizita evaluatorilor.
Șerban Iosifescu, directorul ARACIP, a menționat că unitățile nu au trecut niciodată printr-un proces de autorizare sau acreditare, „nu au solicitat, conform legii, evaluarea periodică în termenul legal. Curtea de Conturi a constatat că ele sunt finanțate ilegal (cf. art. 9 din Legea Educației). Deci, împreună cu Ministerul Educației şi inspectoratele şcolare, au fost identificate aceste şcoli care fac obiectul OM 5291/2016. Evaluarea celor 3.123 şcoli (n.r. la nivel național) care nu au fost evaluate niciodată a fost eşalonată până în 2019”.
Acesta a mai adăugat că încă nu este finalizat calendarul controalelor, acesta urmând să fie publicat în viitorul apropiat.
În agenda vizitelor de evaluare sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, verificarea actelor instituției, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor. Se mai urmăresc aspecte precum dotările cabinetului medical, consilierea şcolară, biblioteca, comisiile din şcoli, activitatea consilierului educativ etc. Studierea documentelor şcolare este un punct foarte important din agenda ARACIP, şcolile trebuind să prezinte, printre altele, autorizația sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică şi autorizația de funcționare emisă de Inspectoratul Județean de Urgență.
Echipele de control vor întocmi, la final, rapoarte cu privire la cele evaluate. Finalitatea acestor verificări este obţinerea unui atestat privind nivelul de calitate al acestor unităţi, valabil cinci ani.
Șerban Iosifescu a mai precizat că scopul acestor verificări nu este de a identifica vinovați sau hibe ale unităților, ci de a îmbunătăți şi remedia problemele. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii pentru un an de zile.
Care sunt şcolile care nu au fost evaluate niciodată
Unitățile şcolare din agenda ARACIP programate pentru verificările din 2018 sunt atât din mediul rural, cât şi de la oraş, grădinițe, şcoli gimnaziale în cea mai mare parte, licee şi colegii.
Este vorba despre grădinițele cu program normal nr. 1 Cajvana şi ”Dumbrava Minunată” Dumbrăveni.
Școlile gimnaziale care vor fi evaluate sunt: "Ioan Băncescu" Adâncata, "Luca Arbure" Arbore, Nr. 3 Baia, Bălăceana, Bălcăuți,Berchişeşti, Breaza, Brodina, "Artur Gorovei" Buneşti, Burla, "George Voevidca" Câmpulung Moldovenesc,”Vornicu Simion Tăutu” Comăneşti, Băişeşti, Coşna, Măriței, Budeni, Gulia, Drăgoieşti,"Petru Rareş" Probota, ”Luca Gavril” Drăguşeni, "Alexandru Ioan Cuza" Fălticeni, "Mihail Sadoveanu" Fălticeni, "Ioan Ciurea" Fălticeni, "Mihai Eminescu" Băneşti, Nr. 1 Vadu Moldovei, "Iorgu G Toma" Vama, Nr. 4 Vatra Dornei, Vereşti, Corocăieşti, Specială "Sf Stelian" Rădăuți.
Liceele aflate pe listă sunt: Colegiul Național "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuți, Colegiul Tehnic "Lațcu Vodă" Siret, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.
Școlile primesc sprijin şi consiliere din partea Inspectoratului Școlar Suceava pentru a se pregăti pentru controlul ARACIP.