Suceava şi Soroca, din Republica Moldova, au semnat, sâmbătă, un protocol de înfrăţire între cele două municipii. Protocolul a fost semnat în Sala Voievozilor din Cetatea de Scaun a Sucevei, de primarul Ion Lungu şi omologul său din Soroca, Vasile Său, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi a prefectului Mirela Adomnicăi. Semnarea protocolului de înfrăţire a fost unul dintre evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun.
După semnarea protocolului, Ion Lungu a ţinut să precizeze că în cadrul proiectului „Perle Medievale”, Primăria Suceava intenţionează să încheie parteneriate cu „oraşele surori”, din acest proiect mai făcând parte şi oraşul Hotin, din Ucraina. Ion Lungu a explicat că protocolul de înfrăţire încheiat cu municipiul Soroca presupune colaborarea între cele două părţi în mai multe domenii de activitate, respectiv economie – afaceri, educaţie, turism, cultural, administraţie locală, sport etc. Lungu a spus că Primăria Suceava îşi doreşte să promoveze împreună cu municipalitatea din Soroca mai multe proiecte transfrontaliere, pentru dezvoltarea ambelor oraşe. „Vă mulţumesc că aţi venit aici la Suceava, sunteţi fraţii noştri, prietenii noştri şi vrem să colaborăm pentru a ne dezvolta împreună”, i-a transmis Ion Lungu primarului din Soroca.
La rândul său, Vasile Său şi-a exprimat convingerea că protocolul semnat cu Primăria Suceava va constitui un exemplu pentru autorităţile centrale din cele două ţări, astfel încât în viitor să aibă loc o „înfrăţire într-o ţară mare şi unită”. „Țin să vă mulţumesc, din partea tuturor sorocenilor, că aţi acceptat să semnaţi acest acord de înfrăţire. Aceştia sunt primii paşi oficiali. Avem o colaborare prietenească de mai mulţi ani şi sper ca acest acord de înfrăţire să dea un imbold autorităţilor centrale. Și asta pentru a începe tratative de viitor pentru ca Bucovina şi Basarabia să se înfrăţească aşa, mai tare, într-o ţară mai mare şi unită”, a declarat primarul din Soroca, acesta fiind completat de Ion Lungu, care a spus „aşa să ne ajute Dumnezeu!”.
După semnarea protocolului, primarul Vasile Său i-a dăruit lui Ion Lungu o sculptură cu Cetatea Soroca, realizată de un meşter popular.