Prima sesiune a examenul de bacalaureat 2018 debutează astăzi, 12 februarie, cu proba orală la limba română (de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, proba A), testare la care sunt aşteptaţi 5.675 de elevi din judeţ. Dintre aceştia, 5.161 sunt absolvenţi ai promoţiei 2018, iar 514 sunt candidaţi care au absolvit liceul anii trecuţi.
Este pentru prima dată când examenul maturităţii începe atât de devreme, între probele orale şi cele scrise existând o pauză de câteva luni.
Probele de evaluare a competenţelor se vor desfăşura până la data de 22 februarie, urmând ca bacul să continue abia în luna iunie.
Pentru proba de mâine, centre de examen sunt toate liceele de stat şi particulare, cu excepţia liceelor particulare: Liceul Teoretic ”Moldova” Suceava, Liceul Tehnologic ”Moldova Suceava”, Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” Suceava, Centrul de Studii ''Ștefan cel Mare şi Sfânt - Bucovina" Câmpulung Moldovenesc - arondate la licee de stat datorită numărului mic de candidaţi.
Calificative în loc de note
La proba de evaluare a competenţelor în limba română, elevii vor extrage un bilet pe care vor găsit un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare, pentru ca mai apoi să răspundă unor întrebări legate de text. Subiectele probei orale de la limba română pot trata texte literare şi nonliterare, cerinţele având cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor în maximum 10-15 minute. Candidatul este examinat de doi profesori de specialitate, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi.
De menţionat că după susţinerea acestei probe (ca şi în cazul celorlalte probe orale), toţi candidaţii vor fi admişi, indiferent de cum se descurcă în faţa comisiei. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la această probă nu se exprimă prin note, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător: utilizator mediu, avansat şi experimentat. Un candidat care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
Calendarul examenului
Prima probă (12 şi 13 februarie) va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14 şi 15 februarie. În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 21 şi 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). După probele de evaluare a competenţelor, bacalaureatul continuă în luna iunie.
Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.
Prima probă scrisă - limba şi literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la limba şi literatura maternă - Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - se va desfăşura joi, 28 iunie.
Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.