În Centrul de Plasament „Speranţa" Suceava, din cadrul Serviciilor Multifuncţionale de Tip Rezidenţial, şi-au găsit un adăpost 38 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 10 şi 26 de ani, aflaţi în dificultate, proveniţi din familii dezorganizate sau cu situaţii materiale precare, unii dintre ei cu părinţi decedaţi. La „Speranţa”, copiii şi tinerii sunt găzduiţi pe o perioadă nedeterminată. Ei primesc îngrijire (cazare, masă, consiliere etc.), sunt ajutaţi să-şi continue studiile, să se integreze sau reintegreze în familie şi în societate.Instituţia are o capacitate de 50 de locuri pentru copii şi tineri aflaţi în dificultate din judeţul Suceava, pentru care Centrul de Plasament (CP) „Speranţa" sau instanţa judecătorească a stabilit măsura protecţiei speciale.
Reintegrare în familie
Șefa Serviciilor Multifuncţionale de Tip Rezidenţial (SMTR) Suceava, Rodica Ilisei, ne-a spus că dinluna mai 2017, de la includerea CP „Speranţa" în cadrul SMTR Suceava, au fost reevaluate dosarele copiilor şi au fost reintegraţi în familie trei copii, iar alţi trei copii cu vârste sub zece ani au fost plasaţi în familii de asistenţi maternali profesionişti.
”În urma noilor parteneriate încheiate, copiii beneficiază de activităţi extraşcolare variate (excursii, tabere, vizite la obiective turistice, evenimente social-culturale, evenimente sportive, sărbătorirea zilelor onomastice în comunitate cu prietenii, ajutor la teme oferit voluntar de către cadre didactice din şcolile sucevene). Numărul voluntarilor prezenţi în centru a crescut, astfel că, din fericire, copiii beneficiază de un nivel crescut de atenţie, socializare, implicare, sprijin şi suport emoţional", a explicat Rodica Ilisei.
Părăsesc sistemul de protecţie, dar nu uită de unde au plecat
În urma reintegrărilor copiilor în familie, s-a redus numărul de beneficiari ai centrului, astfel încât spaţiul a devenit propice unei reamenajări, devenind un spaţiu personalizat, cu un număr mai mic de copii în cameră, apropiat mediului familial. Situaţia şcolară a copiilor şi prezenţa la ore s-a îmbunătăţit semnificativ, spun specialiştii, procentul de promovare fiind crescut. La câţiva tineri s-a observat corectarea tendinţelor agresive (agresivitate verbală şi fizică). Șapte tineri de la ”Speranţa”, care au împlinit deja 18 ani, şi-au finalizat studiile şi şi-au găsit un loc de muncă, unii în ţară, alţii în străinătate, părăsind sistemul de protecţie. Unii dintre ei mai ţin legătura cu foştii colegi şi cu personalul centrului. Este şi cazul unui tânăr care a absolvit o şcoală profesională, şi-a găsit un loc de muncă în străinătate, părăsind sistemul de protecţie, şi care ţine legătura în continuare atât cu fratele mai mic, rămas internat la ”Speranţa”, pe care îl sprijină moral şi financiar, cât şi cu personalul din centru.