Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) Suceava au prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de autopsie în cazul pacientei Cristina Ungureanu, de 63 de ani, care a murit în spital în data de 4 ianuarie a.c., din cauza unei peritonite nediagnosticate.
Potrivit medicului Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt al instituției, bolnava a venit într-un stadiu depășit al unei apendicite, având și un infarct la activ, fiind și hipertensivă.
„Nu ne putem face procese de conștiință în acest caz. Protocolul de autopsie a arătat că nu mai sunt întrebări care să mai planeze asupra asistenței medicale. Nu știu ce instanță din lumea asta ar putea găsi ceva de care noi să ne facem vinovați”, a subliniat medicul.
La rândul său, dr. Doina Ganea-Motan, directorul medical al SJU Suceava, a arătat că medicii care au examinat pacienta au acţionat corect, completând că „nu este nici un motiv de reproș pentru cei implicați”.
Rezultatele autopsiei
Mihai Ardeleanu a adăugat că pacienta a fost internată în spital pentru 18 ore, cu diagnostic de diabet zaharat, tip II, inaugural, sindrom subocluziv și ciroză hepatică de tip B.
Cordul pacientei avea o greutate de 420 de grame, mult peste normal, iar peretele ventriculului stâng prezenta o grosime de 3 centimetri.
„Peretele ventriculului stâng are o grosime de 3 centimetri, este imens, normal fiind de 1,5 centimetri. Este un ventricul care a avut de întâmpinat o rezistență a sângelui, de unde tragem concluzia că pacienta a avut hipertensiune arterială, cu valori mari, care a determinat ca inima să împingă sângele cu o forță foarte mare”, a completat Ardeleanu.
Totodată, femeia de 63 de ani prezenta o calcificare nodulară subendocardică, cu diametru de 1,7 centimetri, ca urmare unui infarct pe care pacienta l-ar fi avut în trecut.
„Poate fi în urmă cu șase luni, un an, poate fi mai mult. Un infarct imens. Inima trebuie să se contracte cu o anumită ritmicitate, însă partea respectivă nu mai este mușchi, este os. Nu mai joacă un rol în pompare”, a mai subliniat medicul.
Infarctul ar fi trecut neobservat de pacientă pentru că diabetul amputează durerea prin distrugerea terminațiilor nervoase.
Totodată, Cristina Ungureanu avea aortă și artere sistemice cu multiple plăgi de ateroscleroză, unele cu calcificări.
Potrivit raportului de autopsie, ea avea un un strat adipos cu grosime de opt centimetri, care ar putea fi pătruns cu greu de unda ecografului, iar ficatul acesteia era mărit, de 2.100 grame, față de media de 1.500 de grame
Autopsia mai arată că apendicele femeii era dificil de individualizat, vârf apendicular de 2 centimetri, perete cenușiu, baza apendicelui fiind amputată, sub forma unei membrane cenușiu-verzui, friabilă.
”Deci practic a putrezit. Acest lucru nu s-a petrecut în trei ore, aia era treabă de cel puțin câteva zile, o săptămână”, a mai completat Mihai Ardeleanu.