Prezent săptămâna trecută la inaugurarea noului sediu al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr a profitat de prezenţa psihologilor şcolari pentru a transmite un mesaj referitor la orientarea şi consilierea elevilor.
Acesta le-a transmis celor prezenţi, precum şi diriginţilor şi directorilor de şcoli gimnaziale, să promoveze oferta claselor profesionale din judeţ şi să îndrume elevii să se înscrise în învăţământul profesional.
„Doresc săsubliniez că Inspectoratul Şcolar, profesorii diriginţi şi directorii de şcoli gimnaziale au datoria să-i consilieze pe elevi în aşa fel încât să înţeleagă importanţa învăţământului profesional. Acesta asigură un loc de muncă şi spun acest lucru pentru că, la nivelul judeţului nostru, cererea de forţă de muncă este foarte mare. Suntem datori să facem tot ceea ce se poate, astfel încât să orientăm copiii, pentru ca la terminarea ciclului liceal să aibă un loc de muncă şi să se integreze în societate”, a menţionat Gheorghe Lazăr.
Acesta a mai adăugat că este de datoria Inspectoratului Şcolar şi a profesorilor să coreleze oferta educaţională cu cererea de pe piaţa muncii, iar în acest sens orientarea către clasele profesionale trebuie făcută mai intens.
„Cererea este foarte mare pentru învăţământul teoretic, dar haideţi să gândim cu seriozitate la ceea ce facem în viitor. Activitatea productivă trebuie să se desfăşoare şi atunci forţa de muncă trebuie să vină în mod firesc şi de la nivelul învăţământului, noi să satisfacem această cerinţă”, a punctat Lazăr.
Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava a menţionat că în prezent există şi o clasă de învăţământ dual, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava.
Aceasta a fost lansată în toamna lui 2017, la solicitarea Ambro, pentru calificarea de operator în fabricarea celulozei şi hârtiei.
Din toamna anului viitor, tot la solicitarea agenţilor economici din judeţ, ar putea funcţiona trei noi clase de învăţământ profesional dual, elevii urmând să fie pregătiţi pentru calificările de filator, confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori şi mecanic auto. Acestea vor fi organizate la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung şi Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, dacă va exista cerere din partea elevilor.
Pentru învăţământul dual, durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii vor primi o bursă de 400 de lei pe lună (200 de lei de la sistemul de stat şi 200 de lei de la agentul economic).
La învăţământul profesional cu durata de trei ani sunt solicitări pentru organizarea de 57 de clase în 23 de şcoli, pentru numeroase domenii şi specializări.