Asociaţia „Protsilva” din Câmpulung Moldovenesc a încercat, în mod unilateral şi nelegal, să modifice statutul Ocolului Silvic „Silva – Bucovina”, al cărui asociat este. Ocolul Silvic „Silva – Bucovina”, care administrează o parte din pădurile unităţilor de cult ortodoxe din judeţul Suceava, este format, ca entitate juridică, din mai multe asociaţii, fiecare cu personalitate juridică şi statut propriu. Fiecare asociaţie membră are propriul statut de funcţionare, pe care îl poate modifica cu acordul membrilor adunării generale din propria organizaţie. În schimb, statutul Ocolului Silvic „Silva – Bucovina” poate fi modificat doar în urma adunării generale, formată din reprezentanţii tuturor asociaţiilor membre. În mod inexplicabil, Asociaţia „Protsilva” din Câmpulung Moldovenesc a încercat să modifice statutul Ocolului Silvic „Silva – Bucovina”.
Astfel, în data de 10.01.2018 s-a înregistrat la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc dosarul civil nr. 50/206/2018 având ca obiect modificări acte constitutive persoane juridice. Asociaţia „Protsilva” a depus două cereri, una de modificare a propriului statut, lucru permis de lege, dar şi una de modificare a Statutului de organizare şi funcţionare a Ocolului Silvic „Silva-Bucovina”, acţiune care, aşa cum menţionam, putea fi făcută doar de adunarea generală a asociaţiilor şi nu doar de unul dintre asociaţi.
În data de 25.01.2018 instanţa a respins cererea Asociaţiei „Protsilva” privind modificarea Statutului de organizare şi funcţionare a Ocolului Silvic „Silva - Bucovina”. Cum şi de către cine a ajuns să fie inserată această solicitare către instanţă rămâne un mister, cu conotaţii ceva mai speciale, cu atât mai mult cu cât această modificare nu a fost supusă aprobării nici măcar în adunarea generală a Asociaţiei „Protsilva”.
De altfel, chiar şi în cazul în care această condiţie ar fi fost îndeplinită, tot nu exista cadru legal de transmitere către o instanţă a unei astfel de modificări fără aprobarea celorlalţi asociaţi şi consultarea ocolului silvic. Ce fel de implicaţii are o astfel de abordare juridică nu este greu să intuim dar sunt alte instituţii obligate să aprofundeze întrebarea.
Cât priveşte modificările la Statutul Asociaţiei „Protsilva” şi acesta este vizat de procurori, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc declarând apel la soluţia primei instanţe cu privire la cererea formulată.
Asociaţia „Protsilva” a fost înregistrată în anul 2006, de atunci nemaiapărând nici o modificare statutară. „Protsilva” este condusă de preotul Aurel Goraş, care avea, conform statutului, mandat imperativ de patru ani.
La momentul actual, suprafeţele de pădure din competenţa asociaţiei sunt în litigiu, statul român solicitând să reintre în posesia lor. Este interesant de ştiut cum şi-a desfăşurat activitatea această asociaţie, în condiţiile în care a dispus de fonduri financiare foarte mari provenite din administrarea fondului forestier, sume de bani pe care tot statul român le vrea înapoi. Asupra acestui subiect vom reveni în numerele noastre următoare.
(M.S)