Criteriile de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava au fost clarificate de deliberativul judeţean, în şedinţa din luna ianuarie, prin adoptarea unui regulament. Potrivit acestuia, titlul se acordă pentru activitate remarcabilă în domeniul economic şi de afaceri, gospodăresc, administrativ, social, comunitar, cultural-educativ, sportiv, unor ”înalte personalităţi politice, ştiinţifice sau culturale care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea unor legături ştiinţifice, culturale sau economice şi au creat o imagine deosebită judeţului Suceava şi României”, generalilor şi ofiţerilor Armatei Române care s-au distins prin fapte de arme, unor sportivi născuţi sau formaţi în judeţul Suceava, cu rezultate de excepţie în competiţiile sportive naţionale şi internaţionale. Titlul poate fi conferit şi post-mortem.
În cadrul dezbaterilor pe tema regulamentului, la acest punct consilierul judeţean PSD Mihai Grozavu a propus limitarea la două generaţii pentru a nu se ajunge la situaţii cum ar fi aceea ca Ştefan cel Mare să fie propus pentru titlul de cetăţean de onoare al judeţului. Răspunsul preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, a fost că limitarea ar intra în contradicţie cu o altă prevedere referitoare la acordarea titlului unor persoane care depăşesc 100 de ani, ceea ce înseamnă mai mult de două generaţii. Amendamentul a picat la vot.
Un alt amendament al consilierului Grozavu, de adoptare a hotărârii de decernare a titlului cu o majoritate de două treimi sau în unanimitate, pe motiv că cei propuşi ”sunt patrimoniul nostru uman”, a fost de asemenea respins deoarece majorităţile necesare pentru adoptarea hotărârilor CJ sunt prevăzute de lege. ”Nu putem adăuga la lege”, a explicat secretarul judeţului, Petru Tănasă.
Au fost votate, în schimb, amendamentele referitoare la obligaţia afişării pe site-ul CJ a motivării detaliate pentru acordarea titlului (Mihai Grozavu) şi la corectarea unor formulări, propuse de consilierii Oana Pintilei şi Radu Pentiuc.
Cine poate propune personalităţi pentru acordarea titlului
Regulamentul cu amendamentele votate a fost adoptat în unanimitate.
Propunerile de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava se fac de preşedintele sau vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, de grupurile de consilieri judeţeni, de comisiile de specialitate şi de reprezentanţi din administraţia publică, dar şi de unul sau mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă propunerea este susţinută prin semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a judeţului Suceava. De asemenea, propunerile pot veni şi din partea persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în domeniul în care s-a afirmat cel propus.
Odată cu diploma de Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava, titularul are dreptul la acces gratuit la spectacolele şi manifestările ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive de pe raza judeţului organizate de CJ. De asemenea, poate beneficia, în condiţiile legii, de susţinere materială în caz de situaţii neprevăzute, cu aprobarea Consiliului Judeţean.
În cazul în care deliberativul apreciază că un titular al titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava a adus prejudicii imaginii judeţului, locuitorilor de aici sau ai ţării, distincţia se retrage.
În prezent, judeţul Suceava are 39 de Cetăţeni de Onoare.