Ministerul Educaţiei a emis ordinul privind organizarea simulării evaluării naţionale şi a probelor scrise ale examenului de bacalaureat, testări pe care elevii din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a le vor susţine în luna martie.
Principala noutate privind simulările din acest an este faptul că acestea nu vor mai fi susţinute simultan de elevii de gimnaziu şi liceu, aşa cum s-a întâmplat în 2017.
Primii care vor trece prin focul testărilor sunt elevii de clasa a VIII-a, simularea evaluării naţionale urmând să fie organizată, la nivel naţional, în perioada 5-7 martie 2018, iar elevii vor afla rezultatele pe 16 martie.
Simularea examenului maturităţii se va desfăşura în intervalul 19-22 martie, iar afişarea rezultatelor este anunţată pentru 30 martie.
La aceste teste sunt aşteptaţi circa 7.000 de elevi suceveni de clasa a VIII-a, 5.900 de clasa a XI-a şi 5.200 de clasa a XII-a (plus aproape 400 de elevi din clasa a XIII-a, de la seral şi învăţământ fără frecvenţă).
Potrivit ministerului de resort, aceste probe urmăresc „familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor naţionale şi au scopul de a optimiza rezultatele obţinute de elevii din învăţământul preuniversitar, la finalul studiilor gimnaziale/liceale”.
Calendarul probelor
Prima probă scrisă din cadrul examenului de final de gimnaziu este programată pentru 5 martie, la limba şi literatura română, pe 6 martie va fi proba la matematică, iar pe 7 martie, la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi anunţate pe 16 martie.
Cât priveşte elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, calendarul testărilor este următorul: 19 martie – proba scrisă la limba şi literatura română, 20 martie – limba şi literatura maternă, 21 martie – proba obligatorie a profilului, 22 martie – proba la alegere (doar pentru elevii claselor a XII-a). Afişarea rezultatelor este programată pentru 30 martie.
Notele obţinute vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Reamintim că pentru elevii de-a XII-a, examenul de bac începe în mai puţin de două săptămâni, cu probele orale şi de evaluare a competenţelor. În zilele de 12 şi 13 februarie 2018 se va desfăşura proba orală la limba română (proba A), care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14 şi 15 februarie. În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 21 şi 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). După probele de evaluare a competenţelor, bacalaureatul continuă în luna iunie.