O hotărâre de Guvern promulgată la mijlocul lunii ianuarie a acestui an prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița, ultima rasă fiind una care a stârnit de ceva ani interesul unor suceveni, e drept încă destul de timid. Sprijinul financiar prevăzut de Guvernul României îi vizează atât pe crescătorii care au deja porci de Mangalița, cât și pe cei care vor să încerce să își dezvolte mici ferme.
Interes ridicat din partea sucevenilor
Haralampie Duțu, directorul Direcției Agricole Suceava, instituție care se va ocupa de acordarea acestui ajutor financiar, a declarat că până la această dată a avut loc o întâlnire cu 11 potențiali furnizori de purcei din rasa Mangalița din județul Suceava și cu 79 de solicitanți care ar fi interesați să crească purcei.
„Interesul este mare, drept pentru care trebuie subliniat faptul că programul se derulează până în anul 2020, iar solicitanții vor primi purcei în funcție de numărul de ordine primit la înscriere”, a declarat Haralampie Duțu.
El a explicat că pentru punerea în aplicare a acestui act normativ sunt implicate trei părți. Prima parte o reprezintă cei care vor să devină crescători de porci de Mangalița și care vor primi gratuit între 2-10 purcei dacă îndeplinesc o serie de condiții: să dețină exploatații înregistrate sanitar-veterinar, să încheie un contract cu un procesator, căruia vor fi obligați să-i furnizeze 50% din purceii primiți la o greutate minimă de 130 kg, valorificarea făcându-se la un preț minim de 11 lei/kg în viu, să respecte structura rației furajere stabilite în contractul cu procesatorul etc.
A doua parte o reprezintă furnizorii de purcei, cei care au deja porci de Mangalița, care sunt de fapt solicitanții ajutorului de minimis în cuantum de 250 lei pentru fiecare purcel livrat, și care trebuie să întrunească și ei o serie de condiții.
În fine, a treia parte implicată în proiect este cea a procesatorilor, care preiau purceii de la furnizor și îi transportă la crescători, preiau de la crescători 50% din efectiv la o greutate minimă de 130 kg/cap în viu și le plătesc acestora prețul stabilit prin contract, dar nu mai puțin de 11 lei per kilogram în viu.
Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, alocată pentru anul 2018, este de 4.600.000 lei.
De ce are potențial porcul de Mangalița
Porcul de Mangalița, care este crescut și în județul nostru, este una din rasele care oferă carne de calitate superioară.
Porcii de Mangaliţa au o carne fragedă, suculentă şi cu un conţinut redus de colesterol. Această carne este recomandată persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet şi cărora le este interzis să consume carne din rasele comune de porc. La fel de recomandată este şi pentru cei cărora le place carnea de porc şi preparatele din carne de porc, însă nu vor să rişte să se îmbolnăvească. Porcul de Mangaliţa este cunoscut ca un porc de lux, „porcul-somon”, pentru că are un conţinut mare de acizi graşi nesaturaţi de tip omega, asemenea uleiului de măsline sau grăsimii de somoni. Toate acestea sunt realităţi incontestabile şi consemnate în numeroase cărţi de specialitate.