Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 23 (6733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Plotter

Un elev de la „Nicu Gane” a realizat o imprimantă ce permite desenarea și gravarea pe lemn, polistiren, plută sau plexiglas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pasiunea pentru robotică și apetitul pentru informatică și tehnologii s-au transformat pentru un elev al Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni într-o preocupare tot mai rodnică.

Portofoliul lui Grigore Flavian Amariei din clasa a XII-a numără câteva proiecte de inventică, multe premiate și apreciate în cadrul unor concursuri naționale.

Unul dintre cele mai complexe proiecte semnate de elev, în colaborare cu prof. Filip Dimitrie, este „PrintEngrave”, mai exact o imprimantă multifuncțională (cunoscută cu numele de plotter), ce permite desenarea și gravarea pe diferite materiale (hârtie, carton, lemn, plută, plexiglas, materiale plastice, polistiren expandat/ extrudat).

Cu ajutorul modulelor interschimbabile, PrintEngrave poate fi utilizat pentru gravare laser (permite gravarea pe materiale opace precum lemn, plastic, piele, carton, plexiglass colorat, polistiren, etc.), dar și pentru decuparea unor materiale mai subțiri (carton poliester, plexiglas).

Plotterul mai poate personaliza diferite obiecte (carcase de mobil etc.), execută fotogravură și poate fi folosit la trasarea cablajelor electronice cu cerneală serigrafică (trasează pe o placă de cupru design-ul circuitului).

Nu în ultimul rând, dispozitivul poate fi folosit la desenarea unor modele pe hârtie, carton, poliester etc., dar și la pirogravare pe plăci de lemn.

 Grigore Flavian Amariei a explicat că majoritatea componentelor folosite în proiect sunt reciclate din imprimante inkjet sau matriceale defecte și plăci de placaj.

„De asemenea, a fost necesară și achiziționarea unor piese electronice esențiale. Procurarea și achiziția pieselor a fost făcută la un preț mult mai scăzut față de plotterele din comerț. Am dotat dispozitivul și cu diodă laser (pentru gravare laser), acesta fiind cea mai scumpă componentă”, a subliniat elevul.

 

Aspecte tehnice

Potrivit lui Flavian, creierul plotterului este un Arduino Nano, care controlează două motoare pas cu pas cu ajutorul controlerelor și un servo motor care are rolul de a ridica instrumentul de scris/ gravat.

„PrintEngrave este bazată pe coordonarea precisă într-un reper cartezian. Controlată prin intermediul unui computer care transmite instrucțiuni în limbaj Gcode către placa de control Arduino, aceasta le interpretează și acţionează motoarele pas cu pas, punând în mișcare ansamblul pe cele două axe, X și Y. Proiectul a trecut prin mai multe faze de experimentare care au inclus testarea mai multor motoare pas cu pas, a diferitelor circuite (drivere pentru motoare) și adaptări ale design-ului. Realizarea acestuia s-a desfășurat pe parcursul a cinci luni care includ și proiectarea și gândirea lui în programul de schițe 3D Sketchup”, menționează Flavian Amariei.

 

Caută finanţare pentru a putea participa la una dintre cele mai mari expoziţii de inventică

Lucrarea lui Flavian s-a calificat la MILSET Expo-Sciences Europe (ESE), una dintre cele mai mari expoziții de inventică pentru tineri, care anul acesta va avea loc în Polonia, în luna iulie.

Pentru a putea reprezenta România, Flavian are nevoie de sprijin financiar, dat fiind costurile ridicate pe care le presupune participarea. Elevul s-a calificat la expoziția de inventică datorită rezultatului său din cadrul consursului Rosef, desfășurat la Suceava, la finalul anului școlar trecut, prezidat de omul de știință Alexandru Mironov.

„Cheltuielile cu piesele electronice pentru plotter au fost suportate de noi doi, de aceea dacă am găsi niște sponsori pentru plecarea în Polonia ar fi o ușurare”, a completat prof. Filip Dimitrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elev de la „Nicu Gane” a realizat o imprimantă ce permite desenarea și gravarea pe lemn, polistiren, plută sau plexiglas.
 Vizualizări articol: 3744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Un elev de la „Nicu Gane” a realizat o imprimantă ce permite desenarea și gravarea pe lemn, polistiren, plută sau plexiglas5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei