Populația activă civilă din județul Suceava a scăzut cu 5.800 de persoane în doar un an de zile, cifra reprezentând o scădere de aproximativ 2,5%. Într-un raport de sinteză al activității Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava se arată că numărul persoanelor apte de muncă ce figurează în evidențele instituțiilor a scăzut de la 237.700 în anul 2016 la 231.900 anul trecut, rezultând minusul de 5.800 de persoane.
Anca Capverde, inspector superior comunicare în cadrul AJOFM Suceava, a explicat că această scădere poate fi pusă în special pe mobilitatea forței de muncă. Adică pe migrarea sucevenilor către locuri de muncă peste hotare, însă există un segment de migrare spre joburi din alte județe ale României, unde salariile sunt mult mai bune.
Scăderea semnificativă a ratei șomajului din ultimii doi ani este pusă în mare măsură pe această migrație:
„Numărul mai scăzut de șomeri rămași în evidențele AJOFM în anul 2017, comparativ cu anul precedent, se integrează în contextul evoluției celorlalți indicatori, al mobilității și al scăderii numerice a populației active a județului Suceava”, se arată în raportul instituției de ocupare a forței de muncă.
Rata șomajului din județul Suceava a evoluat de la începutul anului 2016 și până la finele lui 2017 de la 6,41%, în ianuarie 2016, la 5,34%, la finele anului trecut. Rata șomajului a fost și sub 5% în anumite perioade ale anului trecut:
„Parcursul ratei șomajului în cursul anului 2017 evidențiază evoluțiile specifice șomajului sezonier din domeniile vulnerabile la variațiile de sezon (construcții, agricultură, turism) precum și un minim în lunile de vară, când crește atât mobilitatea cât și creșterea cererii de forță de muncă”, au mai explicat oficialii de la AJOFM Suceava.