La finele acestei săptămâni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului va găzdui Olimpiada Naţională de Astronomie și Astrofizică, eveniment de amploare la care vor participa circa 200 de elevi de gimnaziu și liceu din toată țara, profesori însoţitori, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, universitari etc.
Zece elevi suceveni ne vor reprezenta județul în competiție, aceștia calificându-se la etapa națională a concursului în urma rezultatelor bune de la faza județeană.
La categoria seniori, cele mai bune punctaje au fost obținute de elevii Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Paul Florin Rebenciuc (clasa a X-a) și David Corneliu Turturean (clasa a IX-a). Aceștia sunt pregătiți de prof. Sorin Golda (fizică) și de prof. Petru Crăciun, la Cercul de Astronomie și Astrofizică, de la Palatul Copiilor Suceava.
Tot la seniori s-a calificat și Sabina Dumistrăcel (clasa a XI-a), de la același colegiu, eleva fiind pregătită de prof. Carmen Amorăriței și Petru Crăciun. Lotul mai este completat de: Alexandru Țehanciuc, din clasa a X-a, și Ioan Alexandru Babiuc, din clasa a VIII-a, ambii de la Liceul Tehnologic ''Tomșa Vodă'' Solca, pregătiți de prof. Ilie Cosovanu, și Andreea Bărăscu, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, îndrumată de prof. Mirela Barcău.
Din lotul de juniori fac parte următorii elevi: Dragoș Andrei Sîrghi, din clasa a VII-a, de la Colegiul „Ștefan cel Mare” Suceava, pregătit de prof. Carmen Amorăriței și Petru Crăciun; Maurizio Tudor Pavel, din clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni (prof. Marcel Ciuruș și Petru Crăciun); Eduard Aeoanei din clasa a IX-a, de la Liceul Tehnologic ''Tomsa Voda'' Solca, (prof. Ilie Cosovanu); Bogdan Todică din clasa a VII-a, de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni (prof. Petru Crăciun).
Olimpiada de la Gura Humorului, între 2 și 5 februarie
Prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică și coordonator al Cercului de Astronomie și Astrofizică de la Palatul Copiilor, a arătat că la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, de la Gura Humorului, cei mai eminenţi elevi îşi vor da concursul în cadrul a două probe - proba teoretică, cu o durată de trei ore, și proba observațională (hartă mută și planetariu, testare care se va desfășura la Observatorul din Suceava). Suplimentar, elevii care vor să acceadă în lotul olimpic, care va reprezenta România la competiții internaționale, vor susține și proba de analiză a datelor, cu o durată de patru ore și un grad de dificultate ridicat.
Petru Crăciun a mai menționat că oaspeții vor fi cazați la Casa Elena din Gura Humorului, cotată cu patru stele, iar membrii din Comisia centrală a olimpiadei vor sta la Pensiunea Carmen Silvae. Cel mai probabil, Comisia centrală, responsabilă de corectarea lucrărilor, va fi prezidată de universitarul sucevean Cristian Pîrghie.
Pe lângă activităţile specifice competiţiei, elevii participanţi, însoţiţi de profesorii lor, vor avea parte şi de programe de vizită a obiectivelor istorice şi culturale din Gura Humorului şi din împrejurimi.