Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vrea să-şi îmbogăţească oferta educaţională prin înfiinţarea unui nou program de studii de licenţă - „Media digitală”.
În această lună, Senatul USV a emis o hotărâre prin care se aprobă înfiinţarea acestei specializări, care va avea o durată de trei ani.
Programul de licenţă va fi demarat şi va funcţiona în colaborare cu specialişti din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, fiind un program multidisciplinar, care le va oferi absolvenţilor posibilitatea de a se angaja în domenii de graniţă, aflate la intersecţia dintre comunicare şi IT.
Prof. univ. dr. Luminiţa Turcu, decanul Facultăţii de Litere, a arătat că „Media digitală e un domeniu de foarte mare actualitate, iar introducerea lui în oferta noastră este foarte oportună, dat fiind faptul că pe piaţa regională e o nişă foarte importantă unde ar putea fi valorificate cunoştinţele din acest domeniu”.
Aceasta a mai menţionat că specializarea există în universităţi din Cluj şi Braşov.
„Profesiile pentru care se pregătesc absolvenţii acestei specializări abia dacă sunt definite. Programele astea au mare succes în alte centre universitare şi noi sperăm să aibă şi la noi. Mizăm pe specialiştii noştri de la Comunicare şi relaţii publice şi pe cei de la Ştiinţa calculatoarelor”, a mai precizat Luminiţa Turcu.
Decanul a mai completat că domeniul este ideal pentru cei care vor o profesie creativă în domeniu IT şi nu numai: designer web şi grafică, publicitate, media, administrator de site-uri, social media manager, producător multimedia, întreprinzător online.
Potrivit procedurilor, facultatea urmează să întocmească dosarul care va fi depus la ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) în vederea autorizării.
Dosarul va fi evaluat de ARACIS, care va avea în vedere o serie de criterii şi de indicatori de calitate referitori la resursele umane, spaţiile de învăţământ, planuri de învăţământ, discipline etc.
Dacă sunt îndeplinite toate criteriile, ARACIS autorizează programul, iar după ce trei promoţii susţin licenţa, acesta poate fi acreditat.
În cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării mai funcţionează şapte programe de licenţă şi patru programe de masterat: Cultură şi civilizaţie britanică în contextul globalizării, Limbă şi comunicare, Literatură română în context european, Teoria şi practica traducerii - franceză.
Specializarea de Limba şi literatura chineză mai aşteaptă
O altă specializare propusă pentru a face parte din oferta Facultăţii de Litere este Limba şi literatura chineză - O limbă modernă/ Limba şi literatura română. Procedurile pentru iniţierea şi autorizarea programului sunt deocamdată în stand by dat fiind faptul că nu au fost identificaţi suficienţi specialişti care să se implice în predarea cursurilor.
„Ne-am lovit de problema specialiştilor de limba chineză. Avem nevoie de doctori în limba chineză, în domeniul limbii şi literaturii chineze, filologiei, altfel nu avem şanse să autorizăm acest program şi să îndeplinim normele impuse de ARACIS”, a mai arătat Luminiţa Turcu.