Elevii din municipiul Rădăuți au la dispoziție două cabinete stomatologice școlare modernizate, în incinta Colegiului ”Andronic Motrescu” și a Colegiului Tehnic Rădăuți. Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că cele două cabinete școlare au fost autorizate de DSP, săptămâna trecută, fiind modernizate și dotate conform standardelor actuale.
Responsabilitatea pentru renovarea și dotarea cabinetelor școlare este a primăriilor, iar finanțarea salariilor personalului medical sanitar şi achiziţionarea de medicamente și materiale sanitare sunt în sarcina Ministerului Sănătății, prin DSP. În 2017, Ministerul Sănătății a finanțat asistența medicală școlară cu suma de 4.792.000 lei - reprezentând salarii și cheltuieli materiale.
Primarul de Rădăuți, Nistor Tătar, a declarat, la rândul său, că administrația locală a investit, anul trecut, în cele două cabinete, suma de 200.000 de lei și că acordă atenția cuvenită cabinetelor medicale școlare. De asemenea, a spus Tătar, Primăria Rădăuți intenționează să amenajeze un al treilea cabinet stomatologic pentru elevi, la Şcoala ”Mihai Eminescu”.
În județul Suceava funcționează 12 cabinete stomatologice școlare, cu 15 medici stomatologi și două asistente medicale. Fiecare medic dentist deservește două, trei școli, ceea ce impune o implicare mai mare a primăriilor pentru renovarea și dotarea cabinetelor școlare, astfel ca acestea să ajungă la standardele impuse de normele în vigoare.
Asigurarea asistenței medicale pentru elevi prin intermediul cabinetelor școlare este mult sub necesar, atât în municipiul Suceava, cât și la nivelul întregului județ. Dacă în orașe acestea mai există, în majoritatea localităților din mediul rural nici o unitate școlară nu are cabinet medical. Asistenţa medicală este realizată de cabinetele medicilor de familie.