Ieri a fost lansată la Palatul Administrativ campania ”Alege să nu fii o victimă”, avându-i iniţiatori pe poliţiştii suceveni, sub coordonarea Instituţiei Prefectului şi a Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Suceava şi având drept scop siguranţa fizică şi patrimonială a persoanelor vârstnice. Specificul infracţionalităţii în mediul urban a fost prezentat de comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu, iar aspectele privind criminalitatea în mediul rural au fost aduse la cunoştinţa participanţilor de agentul de poliţie Oana Cotoară, din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Marginea. Toţi participanţii au primit Ghiduri de Siguranţă realizate în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Suceava, dar şi alte materiale preventive. Una dintre problemele aflate în discuţie a vizat riscul de victimizare a persoanelor vârstnice, în ceea ce priveşte faptele de tâlhărie.
În anul 2017 în judeţul Suceava au fost sesizate 96 de tâlhării, 77 în mediul urban şi 19 în mediul rural. În cazul celor mai multe tâlhării sesizate în mediul rural victimele au fost persoane în vârstă. Cele mai multe dintre tâlhăriile petrecute în mediul rural s-au datorat faptului că persoanele nu folosesc sisteme de închidere a uşilor în timpul nopţii.
Campania se desfăşoară în perioada ianuarie – aprilie 2018, tâlhăriile tinzând să devină din ce în ce mai vizibile, cu consecinţe grave asupra cetăţenilor din toate categoriile sociale. În cadrul acestei campanii, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii de proximitate şi cei din mediul rural, desfăşoară acţiuni de informare şi conştientizare a opiniei publice, referitor la riscurile de victimizare a oamenilor.