Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea încălzirii spaţiilor de învăţământ şi a căminelor, în aceste condiţii conducerea instituţiei luând în calcul sistarea activităţii. În prezent, temperatura în camerele de cămin se situează în jurul valorii de 17-18 grade, asta în condiţiile în care studenţii apelează şi la calorifere electrice, iar apa caldă este furnizată cu porţia pentru a nu scădea mai mult temperatura din calorifere.
Rectorul USV, prof. univ. dr. Valentin Popa, a explicat: „Suntem în pragul de a închide universitatea din cauza temperaturilor din clădirile campusului. Temperatura şi volumul agentului termic sunt mai scăzute decât anul trecut, când eram la limita de a închide universitatea tot din cauza acestei probleme. Având în vedere că suntem într-un sistem de avarie când afară sunt -3 grade, mă gândesc ce se va întâmpla când afară vor fi -13 grade, dar -20? În toate punctele termice agentul ajunge cu o temperatură de doar 63 de grade, faţă de 73-74 de grade anul trecut, insuficient şi atunci, şi cu un debit aproape la jumătate faţă de anul trecut. Apa ajunge în calorifere cu 25 de grade”, a punctat Valentin Popa.
Restricţii sunt şi în ceea ce priveşte apa caldă, rectorul explicând că aceasta trebuie furnizată „după un program”, nefiind posibilă asigurarea şi a căldurii, şi a apei calde.
Universitatea Suceava a luat legătura cu operatorul de termoficare Thermonet, reprezentanţii societăţii arătând că agent termic scăzut ajunge de la centrala de termoficare Bioenergy. De situaţia de la USV a fost înştiinţată şi Primăria Suceava.
„Altfel spus, cât are, atât dă”, a menţionat conducerea USV referito la Thermonet.
„În curând nu se va mai putea sta în camere”
Potrivit lui Valentin Popa, cele mai mari probleme sunt în Căminul 1, de fete, şi în Căminul 2, de băieţi, dar şi în corpurile A şi D.
În condiţiile în care mai ales în Căminul 1 studentele apelează la surse suplimentare de căldură, instalaţia electrică este supraîncărcată, aproape la limita suportabilităţii.
„În curând nu se va mai putea sta în camere, iar în spaţiile de învăţare e un dezastru total. Însă e sesiune şi nu se desfăşoară cursuri. Nu aş putea ţine ore în aceste condiţii. Oricum, la finele săptămânii trecute, ultimele ore s-au ţinut cu paltoane şi mănuşi. Suntem pe punctul de a trimite studenţii acasă, mai ales dacă vor scădea temperaturile şi dacă nu se întâmplă nimic cu biomasa. Nu ne jucăm cu închisul şi deschisul şi nu ştiu cine va plătit toate pagubele”, a mai declarat rectorul USV.
După sesiunea de două săptămâni, urmează o vacanţă de o săptămână, după care sesiunea de restanţe, însă temperaturi scăzute sunt preconizate o perioadă mai îndelungată.
USV vrea să-şi construiască două puncte termice
Valentin Popa a mai menţionat că Universitatea intenţionează să-şi construiască puncte termice proprii pentru ca în campus să nu mai existe clădiri racordate la sistemul public de furnizare a agentului termic.
La finalul anului trecut a fost aprobată cota de gaz, iar în prezent se lucrează la restul documentaţiei.