Depozitul de deşeuri din comuna Pojorâta – Pasul Mestecăniş, din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), a fost finalizat şi a început recepţia lucrărilor. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc a declarat, ieri, că săptămâna trecută a fost recepţia de încheiere a lucrărilor la staţia de tratare a levigatului şi urmează recepţia construcţiei, care va avea loc în primăvară. A fost, de asemenea, finalizat racordul dintre depozit şi DN 17.
După această etapă, Consiliul Judeţean va pregăti caietul de sarcini şi licitaţia pentru desemnarea unui operator. Seredenciuc a afirmat că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în iunie-iulie.
Probele de levigat de la staţia de pe Mestecăniş au fost trimise de firma de consultanţă la mai multe laboratoare independente şi rezultatul analizelor a arătat că sunt conforme.
În ceea ce priveşte funcţionarea depozitului, aici vor ajunge deşeurile sortate în staţiile de transfer de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, cu un ritm de maximum trei maşini în 24 de ore. Maşinile speciale pentru transportul deşeurilor au fost achiziţionate tot în cadrul proiectului SMID.
În depozit, deşeurile vor fi nivelate, compactate şi acoperite, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, cu un strat inert de pământ, operaţiuni care asigură protecţie la degajarea de mirosuri, proliferarea insectelor şi la răspândirea gunoaielor, când bate vântul.
În primii 5-6 ani de depozitare, nu va exista levigat de fermentaţie, iar când va începe să se formeze, va fi colectat prin tuburi de drenaj şi dirijat către staţia de epurare. Apa epurată, curată din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic, va fi deversată în pârâul Putnişoara. Staţia de epurare are o capacitate de 50 mc pe zi, cu bazine care pot prelua supraplinul şi pot face faţă la ploi de 150 litri/mp.
Monitorizare online pe întreg perimetrul depozitului
Activitatea pe întreg perimetrul de depozitare va fi monitorizată permanent online şi oferă nu doar posibilitatea supravegherii permanente din partea publicului, ci şi a intervenţiei prompte, în cazul apariţiei vreunei deficienţe.
Capacitatea proiectată este de 0,39 Mt, suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia SMID, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte, din 23 de unităţi administrativ teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.
Execuţia depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş a fost realizată de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, cu o valoare a contractului de peste 27 de milioane de lei fără TVA.
La Moara, contractul de operare s-ar putea semna în martie
În privinţa depozitului de la Moara, vicepreşedintele Seredenciuc a declarat că sunt încă în evaluare ofertele pentru operare depuse de cele şase firme şi asocieri de firme: ECOSUD SA Bucureşti; asocierea RER ECOLOGIC SERVICE SA Buzău şi RERSERVICII ECOLOGICE SRL; GIREXIM UNIVERSAL SA; DIASIL SERVICE SRL; asocierea FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL; asocierea SC TAHAL România Bucureşti, SUCT SA şi SITAHAL NAGAL Italia. ”Sperăm ca la sfârşitul lunii februarie să desemnăm operatorul şi, dacă nu vor fi contestaţii, în martie să semnăm contractul”, a declarat, ieri, vicepreşedintele Seredenciuc.
Contractul pentru Moara este pe 10 ani şi are o valoare de aproximativ 90 de milioane de lei. Valoarea totală a proiectului SMID în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).
Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.