Pagubele înregistrate în urma incendiului devastator de la biserica din satul Suha, comuna Mălini, au fost evaluate sâmbătă de către părintele paroh la circa 200.000 de euro. În urma investigaţiilor făcute de pompieri la locul incendiului, în urma căruia biserica din lemn a fost distrusă de flăcări vineri seară, s-a stabilit drept cauză probabilă de izbucnire a incendiului un scurtcircuit în instalaţia electrică a locaşului de cult. Cercetările întreprinse de reprezentanţii ISU Suceava, împreună cu poliţiştii, au stabilit că incendiul s-a declanşat în zona tabloului electric din interior, în acel loc fiind identificate şi resturi ale unor consumatori electrici. De asemenea, au fost identificate şi alte elemente ale instalaţiei electrice interioare, neprotejate corespunzător faţă de materialul de construcţie - lemn, care este unul combustibil. În urma suspiciunilor conform cărora sâmbătă se vorbea despre posibilitatea unei incendieri intenţionate a bisericii, cercetarea a fost extinsă în curtea bisericii şi în zona gardului împrejmuitor. În urma cercetărilor extinse, nu au fost identificate recipiente ori alte mijloace de probă, care să susţină ipoteza unei acţiuni intenţionate care să conducă la distrugerea clădirii.
Biserica nouă din lemn din satul Suha a fost mistuită în mai puţin de 30 de minute
Incendiul deosebit de puternic a izbucnit vineri după-amiază şi a fost anunţat la 112 în jurul orei 17.35, când flăcările se vedeau deja de la mare distanţă. Biserica din lemn cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul”, construită din lemn, în stil maramureşean, a fost cuprinsă rapid de flăcările mari, fiind mistuită în mai puţin de o jumătate de oră. La sosirea echipajelor de pompieri de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni şi de la Serviciile Voluntare pentru situaţii de Urgenţă Mălini, Cornu Luncii şi Slatina, arderea era deja generalizată, un număr de nouă autospeciale acţionând pentru stingerea flăcărilor enorme. Prima care s-a prăbuşit, cuprinsă de flăcări, a fost turla din lemn a bisericii, din biserică rămânând doar scheletul format în mare parte din lemn ars. Sătenii din preajma bisericii nu au mai putut interveni, după ce flăcările au cuprins cu totul lăcaşul de cult construit din lemn. „Dacă era oleacă de vânt, era pericol şi în sat. Dimineaţă a fost vânt, dar nu şi în cursul serii. Pe uliţă, unde stau eu, a ajuns draniţă aprinsă cât cutia de chibrituri”, ne-a declarat unul din localnicii din satul Suha.În apropierea bisericii este ridicată o clădire pentru un azil de bătrâni, care urmează a fi dat în folosinţă şi care, la un moment dat, se afla în pericol de a fi afectată de flăcările mari. Din fericire, clădirea nu a suferit pagube, putând folosi astăzi drept locaş provizoriu de cult pentru sătenii din Suha.
Pagubele înregistrate sunt de aproape 200.000 de euro
La lumina zilei, ruinele bisericii distruse de flăcări arătau sâmbătă un peisaj dezolant. Doar o parte din pereţii din lemn rămăseseră în picioare, fiind şi aceştia afectaţi grav de flăcările mari din timpul incendiului. Părintele paroh Pavel Norocel, care cu multă trudă şi sacrificiu a ridicat timp de cinci ani frumosul locaş de rugăciune, ne-a declarat cu vocea tremurândă: „Am sfinţit locul în 2010, iar în 2015 s-a sfinţit biserica, aveam aproape 3 ani de când slujeam în ea. Urmează să facem curăţenie şi să începem să o reconstruim. Nu ştim dacă tot din lemn. În funcţie de hotărârea consiliului parohial, de binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen şi a domnului primar, vom lua hotărârea împreună. Noi, aici, aveam un tablou cu siguranţe de unde se întrerupea lumina de afară, slujbă nu a fost de duminică, lumânări nu au fost aprinse, candele nu au fost. O să facem o evaluare a pagubelor, care la prima vedere sunt de circa 7-8 miliarde de lei vechi, deci vreo 200.000 de euro”. Acum doar câteva lucruri mărunte au mai rămas de pe sfântul altar, două crucifixuri care nu s-au topit şi o cutiuţă de metal folosită la împărtăşania bolnavilor. Sătenii din Suha, împreună cu părintele lor, încearcă să organizeze slujbele în sala de mese a Unităţii de Asistenţă Socială aflată în apropierea bisericii distruse de flăcări. „Mergem aici, am pregătit totul şi o să facem slujba acolo, până vom putea ridica altă biserică. Dacă a vrut Dumnezeu să ne-o ia, ce putem noi face. Cinci ani de când e începută şi 3 ani de când a sfinţit-o. Tare frumoasă mai era, curgea lumea spre slujbele de aici şi preotul e iubit de toţi. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul oamenilor, o să se cureţe tot ce este, temelia e foarte bună înăuntru şi o să se zidească”. Până la ridicarea noii biserici e însă cale lungă şi credincioşii s-au apucat să demoleze sâmbătă ruinele fostei biserici.